fredag 26 april 2024

inloggad som

Teknoseed blir ägare i mikroskopbolag

Medicinteknikbolaget Phase Holographic Imaging har rest sju miljoner kronor i riskkapital för att lansera sitt laserbaserade cellmikroskop på marknaden. Lundabaserade riskkapitalbolaget Teknoseed kliver nu in som näst största ägare.

I Phase Holographic Imagings mikroskop används laserljus och bildanalys för att titta på cellprover utan krav på infärgning och utan att cellerna dör i processen. Därmed kan man till exempel studera attacken av ett virus på en cell i realtid.

Bolaget, som flyttade in på Lund bioinkubator 2007, har redan sålt ett knappt tiotal mikroskop till forskningslabb i Lund och Malmö. Men då handlar det om ombyggda faskontrastmikroskop, det traditionella verktyget för att studera celler. De riktiga pengarna ska börja rulla in när bolaget under våren och hösten börjar sälja sina hembyggda mikroskop, skräddarsydda för tekniken, menar VD Peter Egelberg. Det är där de sju miljonerna kommer in.

— Ena halvan av pengarna ska räcka till att färdigställa mikroskopet. Den andra halvan går till marknadsföring och dylikt för att komma en bit ut på marknaden, säger han.

Teknoseed har sedan tidigare Lundabolag som Scalado, Cellavision och Bonesupport i portföljen. Genom att gå in med lejonparten av kapitaltillskottet blir bolaget näst största ägare i Phase Holographic Imaging, tillsammans med tidigare ägaren Lumitec. Peter Egelberg är fortsatt största ägare medan entreprenören Christer Fåhraeus hamnar på fjärde plats.

— Förhoppningen är att pengarna ska räcka till break-even. Men jag blir inte förvånad om vi måste plocka in mer längs med vägen, säger Peter Egelberg.

Erik Olausson

Medicinteknikbolaget Phase Holographic Imaging har rest sju miljoner kronor i riskkapital för att lansera sitt laserbaserade cellmikroskop på marknaden. Lundabaserade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.