onsdag 17 juli 2024

inloggad som

Teleförbindelser över Öresundsbron slutsålda i februari

All telekapacitet på de två nya optiska kablar som löper över Öresundsförbindelsen kommer att säljas slut redan denna månad. Det bedömer marknadschefen Thomas Kristofferson vid Öresundskonsortiet. Kablarna har en sträckning 22 km in i Storköpenhamn och två kilometer in i Skåne.

De så kallade svartfiberkablarna har utrymme för 200 miljoner samtal samtidigt och många transmissionstjänster. Kabelförbindelsen har huvudsakligen erbjudits teleoperatörer samt företag som behöver en intern förbindelse över sundet.

Totalt bjuder Öresundskonsortiet ut 96 fiberpar. En mindre del av dem är redan sålda, och nu är resten på väg att säljas.

— Vi är nu inne i en slutförhandling om den sista huvuddelen av förbindelserna via fiberpar och därför kan jag inte ge detaljer om våra kunder, eller hur många det är, säger Thomas Kristofferson.

Det faktum att samtliga 96 fiberpar i de nya så kallade svartfiberkablarna förväntas slutsålda inom kort öppnar nya möjligheter för integrationen. Billigare telekommunikation minskar en av de barriärer som regionens näringsliv har påtalat.

Särskilt om man är en stor eller mellanstor teleoperatör blir det mycket billigare att använda de nya Öresundskablarna, men det råder försiktighet kring att nämna siffror i sammanhanget.

Men Öresundskonsortiet har gjort den jämförelsen att en genomsnittlig dataförbindelse över sundet kostar cirka 1,2 miljoner kronor om året. Och det finns kapacitet för 1000 sådana dataförbindelser i bara en av de 96 nya fiberparen. Hyran för ett fiberpar blir cirka 550 000 danska kronor om året.

Framtidens pris för privat teletrafik över Öresund är också omöjligt att fötutsäga. Konsortiet erbjuder bara infrastrukturen, sedan är det konkurrensen mellan teleoperatörerna som avgör vad priset blir.

Öresundskonsortiet samarbetar med Powercom på den danska sidan och Banverket Telekom på den svenska. I Sverige bygger Post- och Telestyrelsen en underjordisk bunker i Kalkbrottet i Limhamn, inte långt från brofästet, där operatörerna kan koppla in sig. På den danska sidan ligger motsvarande punkter i Kastrup och Albertslund.

Idag går teletrafiken i Öresund via sjökabel. Men det är förknippat med risker genom att till exempel fartyg som ankrar skadar sjökablarna, vilket blir dyrt att reparera.

All telekapacitet på de två nya optiska kablar som löper över Öresundsförbindelsen kommer att säljas slut redan denna månad. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.