onsdag 13 november 2024

inloggad som

Hon vill digitalisera second hand

|  
|  

Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

Medan de flesta modeföretag idag ser en ökad försäljning på nätet står många secondhandbutiker fortfarande och krånglar med manuell registrering i Excel för att överhuvudtaget kunna sälja produkterna i butik. Soop System vill digitalisera dem.

– Second hand-butikerna skriker efter nya lösningar. Man ska inte behöva vara en stor modekedja med en stor IT-budget för att kunna arbeta så här, säger Linnea Lundmark, som ville hitta en billig lösning för butiker.

Idén om Soop System har funnits i två år, och sedan i somras har Linnea Lundmark knutit både en IT-utvecklare och second hand-expert till sig, som ska vara med i bolagets fortsatta utveckling.

Soop System är en prenumerationstjänst på ett digitalt lagerhanteringssystem anpassat för secondhandbutiker. Till skillnad från en vanlig butik som beställer in varor från en leverantör, för att sedan sälja, behöver en secondhandbutik hantera inlämnade varor, ibland med kommissionsavtal, vilket gör deras affärsmodell mer komplex.

– Jag tror verkligen att vi hittat ett gap i marknaden, där second hand-butikerna är lite bortglömda. Second hand är inte bara en trend, utan en växande rörelse som håller på att bli den nya normen, säger Linnea Lundmark.

Den helt digitala försäljningen av andrahandsvaror är väl etablerad, med stora aktörer såsom Sellpy, Tradera och Vinted – men Linnea menar att man missar de fysiska butikerna och det värdet de har.

– För oss är det viktigt att stötta handeln. Vårt system kan spara en butikschef 20 timmar i veckan, som istället kan läggas på försäljning, berättar Linnea Lundmark.

Hittills har deras system testats på fyra butiker i Köpenhamn. Bakom idén finns både egna erfarenheter av arbete i second hand-butik, men också en gedigen research.

– Jag har besökt över 200 second hand-butiker runtom i världen, och ser att butikernas utmaningar upprepar sig, berättar Linnea Lundmark.

Linnea Lundmark har fortsatt dialog med butiker i stora modestäder såsom Paris, London och New York, för att kunna fortsätta att utveckla tjänsten. Tanken är att utveckla systemet till att också rikta sig till större och redan mer digitala second hand-butiker på sikt.

Hösten blir händelserik: Inom ett par veckor lanseras den första betalversionen, där 22 butiker skrivit upp sig på väntelistan. Dessutom öppnar Soop System också sin första investeringsrunda, för att kunna satsa mer på produktutveckling och öka försäljningen.

Julia Fryklund

Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.


  • 34:orna: De är årets topp fem

    Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

  • 34:orna 2024 – Hela listan

    Årets lista med Rapidus 34:or är klar. På torsdagen den 7 november hyllades de alla. Här är hela listan med de entreprenörer som är max 34 år och som Rapidus tycker är Skånes mest intressanta just nu.

  • Härliga mingelbilder

    Rapidus unga entreprenörer fick sig ett powermingel vid årets 34-gala. Här kunde de frottera sig med bankfolk, rekryterare, jurister och många fler där nyttan är ömsesidig. Och inte minst kunde 34:orna träffas sinsemellan och utbyta erfarenheter. Här är mingelbilderna.

  • Ännu fler härliga 34:or 2024

    Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.

  • Acorai efterlyser svenska pengar

    Medicinteknikbolaget Acorai i Helsingborg har via nyemissioner fått in 90 miljoner kronor i år, främst från utländska investerare. Ännu mer […]

  • Fler härliga 34:or 2024

    På torsdag den 7 november firar vi 34:orna 2024 tillsammans med PwC. Här följer tolv av de heta företag som […]

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • Han förkortar tiden i röret

    Magnetröntgen är ett av sjukvårdens bästa redskap för att ställa diagnos på en patient. Men så är den också dyr. Och scanningen tar tid. Med ny teknik vill Erik Jacobsson scanna snabbare – och rädda liv.

  • Skånska utmanarna på frukostbordet

    En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.

  • Zerotude ska göra röda byggnader gröna

    Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.