tisdag 10 september 2024

inloggad som

Se upp för vanliga fällan i startups

|  

Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

Krönika av Jan Dahlqvist

När jag först började arbeta med startups, trodde jag att det största hotet mot framgång var konkurrensen eller att inte hitta tillräckligt med kunder. Men med tiden har jag insett att en av de största fällorna faktiskt ligger mycket närmare: en trasig cap table.

Den där oskyldiga tabellen, som ska visa vem som äger vad i företaget, kan bli en riktig mardröm om den inte sköts rätt – och detta har blivit ännu mer påtagligt de senaste åren.

Det börjar ofta med små misstag. Kanske glöms en överenskommelse bort att dokumenteras, eller så är det en hastig finansieringsrunda som lämnar luckor i hur aktierna fördelats. Dessa små misstag bygger långsamt upp en snöbollseffekt, som till slut kan bli en jätteproblematik. I en tid där kapitalanskaffning har blivit allt svårare, kan dessa små misstag snabbt förvandlas till stora problem.

Med den ökade komplexiteten i finansieringsrundor, där företag kanske måste vända sig till mer komplicerade finansieringsinstrument, ökar risken för fel i cap table. Varje misstag kan skapa en osäkerhet om vem som faktiskt äger vad i företaget. När nya investerare vill kliva in, blir det plötsligt en stor röra – ingen vet riktigt hur ägarstrukturen ser ut. Och det är något som kan skrämma bort även de mest intresserade investerarna.

Här kommer aktieägaravtalet in i bilden. Det är en juridisk livlina som kan rädda företaget från många av de konflikter som kan uppstå när cap table börjar krångla. Genom att sätta tydliga spelregler för hur aktier kan överlåtas, skyddas ägarna från otrevliga överraskningar, som oönskad utspädning eller missförstånd om ägarandelar. Det är styrelsens ansvar att aktieägarboken visar en rättvisande bild.

Men, och det här är viktigt: aktieägaravtalet kan inte rädda allt. Om cap table inte är korrekt från början, eller om den inte hålls uppdaterad, kommer problemen ändå att dyka upp förr eller senare. Särskilt nu, när företag står inför högre press på att behålla sina befintliga investerare nöjda, kan en felaktig cap table snabbt undergräva förtroendet och försvåra möjligheterna att samla in nytt kapital.

Mitt råd? Var noggrann. Uppdatera cap table regelbundet, varje gång något förändras. Använd digitala verktyg som gör det lättare att hålla koll. Och se till att ha en bra relation med en juridisk rådgivare som kan guida dig genom det här komplexa landskapet.

Det kan verka som en liten detalj, men att hålla ordning på cap table kan vara skillnaden mellan ett företag som växer och ett som faller samman. Lär av andras misstag – och gör inte cap table till en osynlig fälla i ditt företag. Särskilt nu, när kapitalanskaffning är en stor utmaning, är det viktigare än någonsin att undvika de fallgropar som en broken cap table kan skapa.

Jan Dahlqvist

Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]

  • Sexleksaker i Lejonkulan

    Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.

  • Höga frekvenser i Lejonkulan

    Beammwave utvecklar en teknik för framtidens 5G- och 6G-mobiler som kallas digital beamforming. Ett radiochip med tillhörande antenn och algoritmer […]

  • Hur svårt kan det vara med fredlig samlevnad?

    Idag, den 16 maj, är det Internationella dagen för fredlig samlevnad. Dagen är utsedd av FN. Efter Eurovision-veckan, som gett oss Malmöbor en påminnelse på nära håll om hur svårt det är med fredlig samlevnad, känns denna dag som en nyttig påminnelse.

  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

  • Mobilspel i Lejonkulan

    Två av grundarna bakom succén Quizkampen släpper nu ett nytt mobilspel: Jordglobe. Idén är, precis som med Quizkampen, att skapa […]