fredag 26 april 2024

inloggad som

ESS och Max IV pressas av skånsk arbetsmarknad

Samtidigt som grävskoporna surrar på Brunnshög har ESS och Max IV svällt till att sysselsätta närmare 460 personer tillsammans, många av dem specialister från utlandet. Men att hitta jobb även till medföljande partner har blivit ett växande problem och nu fruktar forskningsanläggningarna att de går miste om nyckelkompetens.

Medan bygget av ESS just har kommit igång har Max IV redan börjat provskjuta de första elektronerna uppe på Brunnshögsområdet i nordöstra Lund. Parallellt har organisationerna expanderat i en rasande takt, under 2014 har ESS ökat med runt 100 nyanställda, medan Max IV rekryterat ett 30-tal i år.

Drygt hälften av de nyanställda kommer utifrån Sverige och av dem har en majoritet med sig en medföljande partner. Men trots att de överlag är högutbildade har de medföljande ofta svårt att hitta ett jobb i regionen. Utöver bristande kontaktnät är det framförallt språket som sätter krokben, menar tidigare regionpolitikern Pia Kinhult, nytillträdd strategisk rådgivare för ESS.

− Det första de frågar på arbetsintervjun är ”pratar du svenska”, snarare än ”vad kan du”? De är överlag högutbildade och kan 2-3 språk. Men inte svenska. Jag kände till det här problemet tidigare men trodde inte riktigt det var så svårt för medföljande att hitta jobb, säger hon till Rapidus.

Även Max IV pressas av den skånska arbetsmarknaden, uppger forskningsanläggningens personalsamordnare Anna-Lena Torstensson.

− I dagsläget är det om en handfull medföljande som har svårt att få jobb. Vi har personer i nyckelposition inom Max IV som vi inte vet om de kommer stanna kvar eller inte ifall det inte löser sig inom det snaraste, säger hon.

För ESS handlar det om 30-40 medföljare som kommit hit bara i år. Även om det inte går att säga exakt hur många av dem som vill jobba är det en högprioriterad fråga för personalchefen Anne Säfström Lanner. Fram till 2019 ska ESS växa från dagens 290 anställda till närmare 500 och rätt specialistkompetens finns ofta inte i Sverige.

− Det är oerhört viktigt för oss. Vi har inte råd att riskera att duktiga personer åker hem igen, säger Anne Säfström Lanner.

För att avhjälpa problemen satsar Max IV och ESS bland annat på olika kontaktskapande åtgärder för att hjälpa de nyanlända in på arbetsmarknaden. I slutet av januari går de båda forskningsanläggningarna ihop med en rad regionala storföretag med samma problem, däribland Ikea, Sony och Tetra Pak, i ett arrangemang för samtliga medföljande där bland annat arbetsförmedlingen presenterar sina möjligheter till stöd.

− Företagen har gjort det här tidigare, men var och en för sig. Nu blir det första gången vi gör det gemensamt, säger Anna-Lena Torstensson.

Samtliga företrädare för ESS och Max IV som Rapidus talat med efterlyser möjligheten till praktikplatser via arbetsförmedlingen för de medföljande, något som i dag främst ges till långtidsarbetslösa eller lågutbildade. Men Pia Kinhult menar att det på sikt krävs en attitydförändring om hur vi värderar internationell kompetens.

− Det här är viktigt för ESS, Skåne och Sverige. Den stora faran är om snacket börjar gå i de här kretsarna att man inte ska flytta till Skåne för dit får du antingen åka själv eller så hittar medföljande inget jobb, säger hon.

Erik Olausson

Samtidigt som grävskoporna surrar på Brunnshög har ESS och Max IV svällt till att sysselsätta närmare 460 personer tillsammans, många […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.