fredag 12 april 2024

inloggad som

Tictac mot nya höjder

|  
|  

Tictac Learns storsatsningar i Danmark och Tyskland ser ut att bära frukt. I år väntas edtech-bolaget från Malmö passera 300 miljoner kronor i omsättning.

TicTac har gått från ett småskaligt e-learningföretag till en av norra Europas ledande leverantörer av digitala utbildningsplattformar och utbildningar. Bolaget utvecklar plattformar och helhetslösningar för digitalt lärande för företag och organisationer, inom det så kallade edtech-segmentet.

2022 klev Tictac in på de danska och tyska marknaderna genom förvärv av bolagen Key2Know i Danmark och Interlake i Tyskland. Det året omsatte Tictac 220 Mkr, vinsten landade på 37 Mkr.

– 2023 omsatte vi 267 miljoner med 34 miljoner i vinst, vilket vi är riktigt nöjda med då fjolåret var ett positionerings- och investeringsår. Förra året låg fokus på att slå ihop Tictac, Key2Know och Interlake till ett varumärke. Det har vi lyckats med och det går riktigt bra på samtliga marknader, säger Tictacs vd och företagsbyggare Carolina Faxe.

Enligt henne kommer den organiska tillväxten att fortsätta i år, med bibehållen lönsamhet.

– I år flyger vi ur startblocken och gällande årets omsättning så tror jag att vi kommer att bryta 300-miljonersvallen med råge. Vi behåller fokus på Tyskland ett tag till. Visst sneglar vi på ytterligare förvärv, men den tyska marknaden är så stor och har så pass stor potential att vi inte vill slarva där, säger Carolina Faxe.

Samtidigt nämner hon Frankrike, Italien, Spanien, Benelux-länderna och Schweiz som potentiella framtida marknader. Carolina Faxe menar att det är förvånansvärt många företag och organisationer som fortfarande inte har börjat sin digitaliseringsresa på ett effektivt sätt och framtiden för Tictac ser därför ljus ut. Något som kan lyfta Tictac ytterligare är att bolaget hakat på AI-trenden i ett tidigt skede.

– Det finns en enorm potential i AI, för Tictacs del exempelvis när det gäller video- och bildproduktion och översättningar, säger Carolina Faxe.

Tictac har i dag runt 3.500 kunder, över en miljon slutanvändare och totalt cirka 70 anställda. När Carolina Faxe köpte bolaget 2009 hade man tre anställda och 3 Mkr i omsättning. På 15 år ser Tictac därmer ut att växa med 10.000 procent. Och bolaget har gått med vinst varje år.

I dag äger Carolina Faxe tillsammans med bolagsledningen 40 procent av Tictac, resterande 60 procent av aktierna köptes 2021 av den brittiska riskkapitaljätten Bridgepoint för cirka 60 Mkr.

– Då fick vi de finansiella musklerna som möjliggjorde förvärven och det är genom samarbetet med Bridgepoint som vi har lyckats att integrera verksamheterna på ett bra sätt och bygga upp organisationen, säger Carolina Faxe.

Martin Linderoth

Tictac Learns storsatsningar i Danmark och Tyskland ser ut att bära frukt. I år väntas edtech-bolaget från Malmö passera 300 miljoner kronor i omsättning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.