måndag 22 juli 2024

inloggad som

Tictac mot nya höjder

|  
|  

Tictac Learns storsatsningar i Danmark och Tyskland ser ut att bära frukt. I år väntas edtech-bolaget från Malmö passera 300 miljoner kronor i omsättning.

TicTac har gått från ett småskaligt e-learningföretag till en av norra Europas ledande leverantörer av digitala utbildningsplattformar och utbildningar. Bolaget utvecklar plattformar och helhetslösningar för digitalt lärande för företag och organisationer, inom det så kallade edtech-segmentet.

2022 klev Tictac in på de danska och tyska marknaderna genom förvärv av bolagen Key2Know i Danmark och Interlake i Tyskland. Det året omsatte Tictac 220 Mkr, vinsten landade på 37 Mkr.

– 2023 omsatte vi 267 miljoner med 34 miljoner i vinst, vilket vi är riktigt nöjda med då fjolåret var ett positionerings- och investeringsår. Förra året låg fokus på att slå ihop Tictac, Key2Know och Interlake till ett varumärke. Det har vi lyckats med och det går riktigt bra på samtliga marknader, säger Tictacs vd och företagsbyggare Carolina Faxe.

Enligt henne kommer den organiska tillväxten att fortsätta i år, med bibehållen lönsamhet.

– I år flyger vi ur startblocken och gällande årets omsättning så tror jag att vi kommer att bryta 300-miljonersvallen med råge. Vi behåller fokus på Tyskland ett tag till. Visst sneglar vi på ytterligare förvärv, men den tyska marknaden är så stor och har så pass stor potential att vi inte vill slarva där, säger Carolina Faxe.

Samtidigt nämner hon Frankrike, Italien, Spanien, Benelux-länderna och Schweiz som potentiella framtida marknader. Carolina Faxe menar att det är förvånansvärt många företag och organisationer som fortfarande inte har börjat sin digitaliseringsresa på ett effektivt sätt och framtiden för Tictac ser därför ljus ut. Något som kan lyfta Tictac ytterligare är att bolaget hakat på AI-trenden i ett tidigt skede.

– Det finns en enorm potential i AI, för Tictacs del exempelvis när det gäller video- och bildproduktion och översättningar, säger Carolina Faxe.

Tictac har i dag runt 3.500 kunder, över en miljon slutanvändare och totalt cirka 70 anställda. När Carolina Faxe köpte bolaget 2009 hade man tre anställda och 3 Mkr i omsättning. På 15 år ser Tictac därmer ut att växa med 10.000 procent. Och bolaget har gått med vinst varje år.

I dag äger Carolina Faxe tillsammans med bolagsledningen 40 procent av Tictac, resterande 60 procent av aktierna köptes 2021 av den brittiska riskkapitaljätten Bridgepoint för cirka 60 Mkr.

– Då fick vi de finansiella musklerna som möjliggjorde förvärven och det är genom samarbetet med Bridgepoint som vi har lyckats att integrera verksamheterna på ett bra sätt och bygga upp organisationen, säger Carolina Faxe.

Martin Linderoth

Tictac Learns storsatsningar i Danmark och Tyskland ser ut att bära frukt. I år väntas edtech-bolaget från Malmö passera 300 miljoner kronor i omsättning.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Precise toppvärvar från Lime

    Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.

  • Great IT på förvärvsjakt

    Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.