fredag 12 april 2024

inloggad som

Qvantum trotsar värmepumpsraset

|  
|  ,

Värmepumpsjätten Nibes varsel 340 anställda i Sverige får inte skånska utmanaren Qvantum att deppa. Nedgången är tillfällig, anser vd Fredrik Rosenqvist.

Försäljningen av värmepumpar i Europa minskade i fjol, vilket inte har skett på ett decennium. Men medan de större värmepumpsbolagen sett sin orderingång och omsättning minska under andra halvåret 2023 har Qvantum stått relativt stabilt tack vare sin mindre storlek.

– Vi är fortfarande en relativt liten aktör så vi är inte beroende av lika stora orderingångar som de större bolagen. Men i och med vår nya fabrik i Åstorp kommer produktionen öka rejält. Vi har tagit in 460 miljoner kronor i externt kapital från bland annat EQT:s tidigare vd Thomas von Koch och IMAS Foundation. Nu kommer vi satsa på att bli en av de största europeiska värmepumpstillverkarna, säger Fredrik Rosenqvist.

Rapidus berättade i höstas att Qvantum köpt Electrolux toppmoderna anläggning i Ungern med ambitionen att initialt kunna tillverka 300.000 värmepumpar om året. Nu har bolaget rekryterat en ny global chef från Whirlpool och bygger ut, medan börsnoterade konkurrenter som Nibe och ES Engery noterar omsättningsras och drar ned på kostnader.

Värmepumpsförsäljningen har ökat stadigt i Europa sedan 2011 och slog rekord 2022 under energikrisen då Rysslands invasion av Ukraina ledde till skenande gaspriser. Enligt Björn Palm, professor i energiteknik, finns det en hägrande mångmiljonmarknad för värmepumpsbolagen när Europa och USA måste ställa om från gas till el. Men just nu verkar det som att den positiva trenden vänt och att efterfrågan minskat.

– Senaste året har varit en backlash, när gaspriset sjunkit och oron för gasbrist har försvunnit. Men Parisavtalet gäller fortfarande och i Europa har vi även kortsiktiga mål för 2030. Detta kräver att uppvärmningssektorn elektrifieras, säger Björn Palm, professor i energiteknik på KTH.

Skånska Qvantum, som numera har försäljning i nästan hela Europa, hoppas på fortsatt ökande försäljning trots varsel och minskad efterfrågan hos konkurrenterna.

– Även om marknaden minskade med 5 procent under 2023 så var det från rekordnivåerna 2022. Sett över två år har marknaden ökat med 33 procent, vilket är väldigt bra. Skälet till neddragningar i industrin är begränsat till tillfälliga fluktuationer och bedömningen är att 2024 kommer att innebära tillväxt igen, säger Fredrik Rosenqvist på Qvantum.

Qvantums nya operativa chef Federico Rosales, som tidigare arbetat på Whirlpool, har fått till uppgift att växla upp produktionen.

– Federico har lång erfarenhet av att navigera i allt som rör storskalig produktion och har rätt kunskap för att leda arbetet med att dra igång vårt produktionssystem. Det är en stor fördel både för teamet i Ungern och företaget som helhet, säger Fredrik Rosenqvist.

Qvantum skiljer sig till viss del från konkurrenterna då de förutom villamarknaden även satsar på de stora värmesystemen i städerna.

– Det är här som den riktiga energiomställningen i Europa måste ske, säger Fredrik Rosenqvist.

Cajsa Jonasson

Värmepumpsjätten Nibes varsel 340 anställda i Sverige får inte skånska utmanaren Qvantum att deppa. Nedgången är tillfällig, anser vd Fredrik Rosenqvist.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.