fredag 26 april 2024

inloggad som

Rollatorbroms körde i diket

|  
|  

Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

Brillianze uppfinning, en mekanisk säkerhetsbroms, kan användas i många olika applikationer där en snabb, oväntad rörelse ska utlösa bromsen. Det har visat sig vara enklare att nå marknaden när uppfinningen är applicerad i fiskerullar än i rollatorbromsar, enligt bolagets grundare och vd Patrik Zander.

– Det är tufft för ett litet bolag som vårt att få in vår produkt i rollatortillverkarnas sortiment och det är svårt att få svensk sjukvård att titta på något nytt. Vi har verkligen försökt. Det är betydligt lättare med fiskerullarna. Just nu är det vårt huvudfokus och en förhållandevis lågt hängande frukt. Vi som bolag måste överleva, säger Patrik Zander.

Enligt grundaren är bolagets produkt den första trasselfria fiskerullen i världen som är så enkel att hantera att nybörjare lyckas. Tillverkning av broms samt slutmontering sker i Brillianze fabrik i Svedala.

– I november förra året började vi sälja fiskerullarna och har i princip sålt slut på lagret, det har gått hyfsat lätt. Vi har svenska återförsäljare och europeiska distributörer i bland annat Tyskland, Frankrike och Italien.

Brillianze har sålt fiskerullar för runt 1 Mkr och har nu beställningar motsvarande 3 Mkr, enligt Patrik Zander som räknar med en omsättning på cirka 7 Mkr i år. Bolaget är mitt i en kapitalanskaffningsrunda, pengar som ska gå till ytterligare produktion för att accelerera försäljningen. 

– På den största marknaden för fiske, USA, finns över 50 miljoner sportfiskare. Där är sportfiske den andra största utomhusaktiviteten efter löpning, säger Patrik Zander.

Elisabet Ottosson

Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.