fredag 23 februari 2024

inloggad som

Högtryck för skånska patent trots tuffa tider

|  ,
|  ,

Den skånska innovationskraften står stark trots en orolig finansmarknad, inflation och minskat nyföretagande. Det visar Rapidus genomgång av skånska patentansökningar, tillsammans med några av regionens patentbyråer.

Enligt en ny rapport sjönk det skånska nyföretagandet under första halvåret i år till den lägsta halvårssiffran sedan 2009. 4.375 nya företag har registrerades, nästan 800 färre jämfört med motsvarande period i fjol.

Men enligt Patent- och registreringsverkets statistik lämnades totalt 273 patentansökningar in från Skåne under årets tio första månader. På helårsbasis har motsvarande siffra legat strax över 330 de tre senaste åren. Det skulle därmed räcka att ansökningarna under årets två sista månader ligger i paritet med oktober månad, då 32 skånska patent söktes, för att helårssiffran 2023 ska hamna på samma nivå.

Kristina Walls, regionchef för södra Sverige på Malmöbaserade Awa, bekräftar bilden.

– Det fanns en viss tvekan inom några teknikområden efter sommaren, men nu är det full fart igen. Awa som företag har inte märkt av någon nedgång, snarare tvärtom, säger hon.

På Malmöbyrån Hansson Thyresson har man till och med, med start efter sommaren, märkt av ett ökat inflöde av patentrelaterade ärenden jämfört med 2021 och 2022.

– Jag tror att många företag tvingas till ett ökat fokus på innovationer och rätt skydd när konkurrensen hårdnar, vilket kan gynna oss. Men samtidigt är det klart att vi märker kunder som försöker skjuta på kostnader och vissa typer av skydd, säger Hansson Thyressons vd Maja Modigh.

I konkurrensen om investeringar kan just immaterialrättsliga skydd som patent, eller Intellectual Property (IP), vara det som gör skillnaden.

– I dessa tider, när efterfrågan på kapital är hög, men utbudet troligen mindre, är just IP något som ökar sannolikheten till finansiering, säger hon.

I en gemensam rapport från oktober i år konstaterade också EU:s immaterialrättsmyndighet EUIPO och den Europeiska patentmyndigheten EPO att uppstartsföretag som redan i tidig fas skaffat patent- eller varumärkesskydd har betydligt högre sannolikhet att locka riskkapital.

– De av våra kunder som är i behov av kapital har i våra ögon fått tag på kapital trots tuffare tider. En del av orsaken kan vara att de just har patent eller annat typ av immaterialrättsligt skydd, säger Maja Modigh.

Kristina Walls är inne på samma spår.

– En allmänt stark trend vi ser är nämligen att även mindre kunder i dag är mer pålästa än för bara några år sedan. Man vet helt enkelt mer om IP än tidigare och inser det strategiska värdet, säger hon och fortsätter:

– AI är en trend som syns i ansökningsskrivandet, troligen den tydligaste just nu.

Ola Nilsson

Den skånska innovationskraften står stark trots en orolig finansmarknad, inflation och minskat nyföretagande. Det visar Rapidus genomgång av skånska patentansökningar, tillsammans med några av regionens patentbyråer.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.