torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Skånska startups till final i Stockholm

|  , ,

För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.

Next Awards är en stor satsning som banken SEB gör för att uppmärksamma nyföretagande. Till finalen den 5 september i Konserthuset i Stockholm kvalar tävlande från fyra regioner över hela landet.

På tisdagen utsågs de skånska finalisterna i tre kategorier: new ideas, transformation och community. Gemensamt för de tre är att affärsidéerna ska bidra till hållbarhet på klimat- eller samhällsnivå. Vinnarna gratifieras med prispengar, som mest 250 000 kronor, samt rådgivning, marknadsföring och hjälp med investerarkontakter i SEB:s regi.

Från vänster: Nour Habib, Trygg Rätt, Naib Woldemariam och Remi Lorén, Ekolution, Vahid Sohrabpour, Saveggy.

Finalist i kategorin new ideas blev företaget Saveggy som utvecklat ett organiskt nedbrytbart material som skyddar frukt och grönt. Den första tillämpningen är förpackning av gurkor som ersätter den plast som gurkor är förpackade i idag.

Rapidus har följt Saveggy ända sedan 2021 och nu i december 2023 var företagets grundare Arash Fayyazi gäst i vår podd Lejonkulan. Några månader senare stängde Saveggy en kapitalrunda på 20 Mkr, med bland andra LRF Invest som investerare.

I kategorin transformation är det företaget Ekolution som går till final. Grundaren Remi Lorén håller på att bygga en fabrik för isoleringsmaterial och andra byggelement av industrihampa i Staffanstorp, vilket Rapidus skrev om i januari i år.

Att råmaterialet är hampa innebär att produkterna blir koldioxidnegativa. Fabriken i Staffanstorp finansieras med 94 Mkr av det statliga initiativet Klimatklivet.

Kategorin community syftar till att uppmärksamma företag som verkar för social hållbarhet. Här blev finalisten företaget Trygg Rätt, med grundaren Nour Habib. Han har en bakgrund som kriminell och efter avtjänat fängelsestraff har han vigt sitt liv åt att styra ungdomar i utsatta områden in på rätt spår och därigenom förebygga kriminalitet.

Rapidus önskar de skånska finalisterna lycka till i höst.

Gunnar Wrede

För flitiga Rapidusläsare var det kända bolag som på tisdagen utsågs till finalister i SEB:s företagsutmärkelse Next Awards. Gurkförpackningar, hampa och insatser mot kriminalitet är de verksamheter från region syd som går till final i Stockholm i höst.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Sommarsvalka i ny Lundauppfinning

  Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. En prototyp testas på motionärer i Gerdahallen i Lund.

 • Delningsekonomi i Lejonkulan

  I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.

 • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

  Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

 • Staffanstorp får Hampafabrik

  Malmöbolaget Ekolution bygger sin första egna fabrik för tillverkning av klimatsmart isoleringsmaterial till byggsektorn baserad på industrihampa. Fabriken ska stå klar i Staffanstorp vid årsskiftet. En av finansiärerna är en tidigare Skanskachef.

 • Startup-vd drar igång investeringskonsult

  För mindre än ett år sedan klev Arlon den Teuling in som vd på Skåne Startups. Sedan organisationen lagts ned har han dragit igång ett konsultbolag för investeringar.

 • Ljusglimtar på mörk startup-himmel

  2023 var ett tufft år för startup-scenen. De skånska inkubatorerna vittnar om färre antal ansökningar och investerare som håller hårt i plånboken. Men vändningen är på gång.

 • Ätbart plastsubstitut i Lejonkulan

  Det skånska bolaget Saveggy vill ersätta plast med ett växtbaserat och ätbart hölje på grönsaker. Först ut är gurkor i skånska dagligvaruhandeln. Sedan gäller det att skala upp. I det nya avsnittet av podden Lejonkulan berättar Arash Fayyazi hur det ska gå till. 

 • Min Doktor bantar sig till lönsamhet

  Den skånska digitalvårdspionjären Min Doktor skymtar ett nollresultat efter ett stort sparpaket.
  –Vi har ställt om från fokus på tillväxt till att tänka på finansiell balans, säger vd Jonas Vig.

 • Högtryck för skånska patent trots tuffa tider

  Den skånska innovationskraften står stark trots en orolig finansmarknad, inflation och minskat nyföretagande. Det visar Rapidus genomgång av skånska patentansökningar, tillsammans med några av regionens patentbyråer.

 • Helsingborgsprofilen hittar ny affär

  Han är Helsingborgaren som både varit vd på Bjärefågel och gjort ett klipp på padelflugan. Nu startar han ett bolag som vill hjälpa idrottsklubbar att sälja mer än bara biljetter till sina matcher.