torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Sommarsvalka i ny Lundauppfinning

|  
|  

Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. En prototyp testas på motionärer i Gerdahallen i Lund.

Naturlig vind varierar i intensitet, sänker stress och ger den bästa svalkan. Det menar Sensory Winds grundare Feiyu Wu. Orsaken ska vara att vinden kommer i långsamma pulser som varierar mellan noll och en puls per sekund, en frekvens som ligger nära kroppens puls. Detta ska ha visats inom psykologiforskning.

– Vanliga fläktar ger luftflöden med mycket högre frekvens eftersom fläktbladen bryter upp luftflödet i korta, snabba pulser. Det ger ett luftström som är stressande för kroppen och kan ge huvudvärk, säger Feiyu Wu.

Sensory Wind sänker luftflödets frekvens bland annat genom att bryta luftflödet med ett hårt material placerat runt fläkten, inspirerat av fläktar av märket Dyson.

Feiyu Wu arbetade med idén under sitt slutarbete i masterprogrammet i industriell design vid LTH i Lund och grundade därefter bolaget. Nu har hon tagit fram en prototyp och genomför sina första användartester med motionärer i Gerdahallens spinningsal i Lund.

– Motionärerna uppger att deras puls blir lägre, att de inte blir lika varma och att de orkar mer när de använder varsin Sensory Wind-fläkt jämfört med när de cyklar i ett luftkonditionerat spinningrum. Gymmen kan även spara el om de inte behöver kyla hela rummet för ett fåtal motionärer som cyklar, säger hon.

Elisabet Ottosson

Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. En prototyp testas på motionärer i Gerdahallen i Lund.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]