måndag 22 juli 2024

inloggad som

Sommarsvalka i ny Lundauppfinning

|  
|  

Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. En prototyp testas på motionärer i Gerdahallen i Lund.

Naturlig vind varierar i intensitet, sänker stress och ger den bästa svalkan. Det menar Sensory Winds grundare Feiyu Wu. Orsaken ska vara att vinden kommer i långsamma pulser som varierar mellan noll och en puls per sekund, en frekvens som ligger nära kroppens puls. Detta ska ha visats inom psykologiforskning.

– Vanliga fläktar ger luftflöden med mycket högre frekvens eftersom fläktbladen bryter upp luftflödet i korta, snabba pulser. Det ger ett luftström som är stressande för kroppen och kan ge huvudvärk, säger Feiyu Wu.

Sensory Wind sänker luftflödets frekvens bland annat genom att bryta luftflödet med ett hårt material placerat runt fläkten, inspirerat av fläktar av märket Dyson.

Feiyu Wu arbetade med idén under sitt slutarbete i masterprogrammet i industriell design vid LTH i Lund och grundade därefter bolaget. Nu har hon tagit fram en prototyp och genomför sina första användartester med motionärer i Gerdahallens spinningsal i Lund.

– Motionärerna uppger att deras puls blir lägre, att de inte blir lika varma och att de orkar mer när de använder varsin Sensory Wind-fläkt jämfört med när de cyklar i ett luftkonditionerat spinningrum. Gymmen kan även spara el om de inte behöver kyla hela rummet för ett fåtal motionärer som cyklar, säger hon.

Elisabet Ottosson

Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. En prototyp testas på motionärer i Gerdahallen i Lund.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.