lördag 2 december 2023

inloggad som

Gents Go klipper Helsingborg C

|  
|  

Förluster avskräcker inte Gents-grundaren Jenny Rydhström från att satsa miljoner på att utmana traditionella frisörsalonger med den digitala plattformen Gents Go. Nu öppnar hon på Helsingborg C.

– Så fort hantverkarna är klara så öppnar vi, senast 1 november. En fördel med vårt koncept är att salongerna är enkla och avskalade. På Helsingborg C har vi tre stolar och ett enormt flöde av kunder. Vi kan öppna tidigt på morgonen och stänga sent på kvällen, säger Jenny Rydhström.

Salongen på Helsingborg C blir den sjätte där de tar över en liten lokal i ett bra läge som Kjell & Co lämnar.

– Innan vi startade Gents Go gjorde vi en marknadsundersökning via Yougov där 65 procent av männen och 40 procent av kvinnorna föredrog att få en klipptid direkt framför att vänta på sin favoritfrisör, säger Jenny Rydhström, vd för Gents Go.

Även i den salong som Gents driver sedan 2007 ser hon mycket drop-in, både kunder som kommer in och ringer och vill klippa sig “nu”.

– Särskilt kring jul är det hysteriskt, det kan vara 30 drop-in-förfrågningar på en dag. Då tänkte jag att det är konstigt att ingen byggt en plattform där kunderna kan se närmsta lediga tid, säger Jenny Rydhström.

Genom Gents – som säljer produkter för rakning, skägg, och hudvård på nätet – hade hon tillgång till kompetens både inom utveckling och digital marknadsföring. För tre år sedan startade hon därför Gents Go, en plattform där frisörer kan boka en stol och kunder därefter kan boka klipptid direkt i mobilen.

– Det här är ingen traditionell bokningsplattform knuten till en specifik salong utan du kan söka tider på alla Gents Go-salonger och hitta närmsta lediga.

Frisörerna är frilansare med egen firma. Det är redan vanligt i branschen att frisörer hyr sin stol och ofta betalar mer än 10.000 kronor i månaden för det.

– Vi tar ingen stolshyra, bara 30 procent på de klippningar vi förmedlar. Frisörer kan välja när och hur mycket de vill jobba. Dessutom hanterar vi betalningarna och varje månad får frisören sin förtjänst. Vi skapar till och med bokföringsunderlag för dem. Det ska vara enkelt för frisörerna.

I boksluten är det röda siffror hittills. 2020-2022 (bokföringsåret slutar 30 juni) är de samlade förlusterna -7,5 Mkr och det nyss avslutade räkenskapsåret gick back ytterligare 1 Mkr.

– Men de enheter vi har är lönsamma och efter tre år riktigt lönsamma. Dessutom har vi tagit alla utvecklingskostnader direkt, inte samlat dem i balansräkningen. Plattformen är en stor startkostnad men en ny salong kostar bara några hundra tusen. Det är ett volymkoncept, säger Jenny Rydhström och fortsätter:

– Vår kalkyl byggde på externt kapital. En salong blir lönsam först efter ett eller två år. Men vi hittade inga investerare som var intresserade, de såg väl inte potentialen. Vi har ett lån från Almi på 2 Mkr men vi har fått hålla igen och växa på egen hand.

Söker ni nytt kapital?

– Vi har lagt det lite på is eftersom vi inte kan visa upp en snabb tillväxt och än så länge inte heller lönsamhet.

Så länge hon inte tar in externt kapital är vinst i Gents det som kan finansiera expansion för Gents Go.

I senaste bokslutet (2021-2022) för Gents AB minskade omsättningen till 73,5 (81,3) Mkr med en vinst på 1,8 Mkr.

– Vi gick igenom ett stålbad 2022 och har jobbat stenhårt med kostnadskontroll ända sedan kriget i Ukraina inleddes. Men nu har vi bra tillväxt och 6 procent EBITDA-marginal, säger Jenny Rydhström.

Sölve Dahlgren

Förluster avskräcker inte Gents-grundaren Jenny Rydhström från att satsa miljoner på att utmana traditionella frisörsalonger.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad