söndag 28 april 2024

inloggad som

Storägarna stöder Cantargia

|  
|  

AP-fonderna fortsätter att tro på bioteknikbolaget Cantargia, med vd Göran Forsberg, som stärker kassan med 59 miljoner kronor i en riktad nyemission.

I den riktade nyemissionen ingår huvudsakligen existerande investerare, men även några nya svenska och internationella institutionella investerare. Bland de som deltar finns Fjärde AP-fonden, Första AP-fonden och Alecta Tjänstepension.

– Pengarna räcker in i kvartal ett 2025, säger vd Göran Forsberg.

Cantargia utvecklar antikroppsbaserade läkemedel som visat sig ge förstärkt effekt vid behandling av ett flertal cancerformer när de ges i kombination med cellgifter. Längst komna är projekten med bolagets läkemedelskandidat nadunolimab mot bukspottkörtelcancer respektive trippelnegativ bröstcancer.

– Under perioden förväntar vi oss topline-resultat framför allt från fas 2-studien i trippelnegativ bröstcancer, där vi redan har visat fina data, och från fas 1-studien med vår CAN10 för autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar, säger Göran Forsberg..

Bolaget arbetar även för att snabbt kunna starta en ny klinisk fas 2b-studie inom bukspottkörtelcancer.

– Den studien är inte fullfinansierad än, men kommer att starta under perioden. Nu har vi fått mer handlingsfrihet för att fortsätta diskussionen om hur den ska finansieras fullt ut, om vi ska resa mer pengar från investerare eller ingå något partnerskap.

Göran Forsberg har tidigare uppskattat att nadunolimab för bukspottkörtelcancer kan marknadsintroduceras 2028.

– Det tror vi fortfarande, men detta är datadrivet. Svårt att säga om vårt läkemedel mot trippelnegativ bröstcancer eller mot bukspottkörtelcancer blir godkänt först.
Myndigheterna skulle exempelvis kunna göra en bedömning om accelererat godkännande baserat på data från kliniska studier.

Läkemedelskandidaten nadunolimab har visat positiva resultat både i kombination med cellgifter och som enda behandling.

– Vi har valt att satsa på en kombinationsbehandling – det är strategiskt viktigt. Det är betydligt enklare att lägga till vårt läkemedel till en existerande behandling än att ha som strategi att ersätta en fungerande behandling.

Har ni några samarbetspartner?
– Vi för diskussioner med potentiella partner men är inte intresserade av att ingå ett partnerskap för tidigt. Vi vill bygga upp ett bra case först. I och med att vi har starka ägare som stöttar bolaget och vi tycker att projekten har ett högt värde kan vi vänta tills vi får ett partnerskap som reflekterar värdet.

Elisabet Ottosson

AP-fonderna fortsätter att tro på bioteknikbolaget Cantargia i Lund som stärker kassan med 59 miljoner kronor i en riktad nyemission.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.