lördag 9 november 2024

inloggad som

Storägarna stöder Cantargia

|  
|  

AP-fonderna fortsätter att tro på bioteknikbolaget Cantargia, med vd Göran Forsberg, som stärker kassan med 59 miljoner kronor i en riktad nyemission.

I den riktade nyemissionen ingår huvudsakligen existerande investerare, men även några nya svenska och internationella institutionella investerare. Bland de som deltar finns Fjärde AP-fonden, Första AP-fonden och Alecta Tjänstepension.

– Pengarna räcker in i kvartal ett 2025, säger vd Göran Forsberg.

Cantargia utvecklar antikroppsbaserade läkemedel som visat sig ge förstärkt effekt vid behandling av ett flertal cancerformer när de ges i kombination med cellgifter. Längst komna är projekten med bolagets läkemedelskandidat nadunolimab mot bukspottkörtelcancer respektive trippelnegativ bröstcancer.

– Under perioden förväntar vi oss topline-resultat framför allt från fas 2-studien i trippelnegativ bröstcancer, där vi redan har visat fina data, och från fas 1-studien med vår CAN10 för autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar, säger Göran Forsberg..

Bolaget arbetar även för att snabbt kunna starta en ny klinisk fas 2b-studie inom bukspottkörtelcancer.

– Den studien är inte fullfinansierad än, men kommer att starta under perioden. Nu har vi fått mer handlingsfrihet för att fortsätta diskussionen om hur den ska finansieras fullt ut, om vi ska resa mer pengar från investerare eller ingå något partnerskap.

Göran Forsberg har tidigare uppskattat att nadunolimab för bukspottkörtelcancer kan marknadsintroduceras 2028.

– Det tror vi fortfarande, men detta är datadrivet. Svårt att säga om vårt läkemedel mot trippelnegativ bröstcancer eller mot bukspottkörtelcancer blir godkänt först.
Myndigheterna skulle exempelvis kunna göra en bedömning om accelererat godkännande baserat på data från kliniska studier.

Läkemedelskandidaten nadunolimab har visat positiva resultat både i kombination med cellgifter och som enda behandling.

– Vi har valt att satsa på en kombinationsbehandling – det är strategiskt viktigt. Det är betydligt enklare att lägga till vårt läkemedel till en existerande behandling än att ha som strategi att ersätta en fungerande behandling.

Har ni några samarbetspartner?
– Vi för diskussioner med potentiella partner men är inte intresserade av att ingå ett partnerskap för tidigt. Vi vill bygga upp ett bra case först. I och med att vi har starka ägare som stöttar bolaget och vi tycker att projekten har ett högt värde kan vi vänta tills vi får ett partnerskap som reflekterar värdet.

Elisabet Ottosson

AP-fonderna fortsätter att tro på bioteknikbolaget Cantargia i Lund som stärker kassan med 59 miljoner kronor i en riktad nyemission.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • 34:orna: De är årets topp fem

    Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

  • 34:orna 2024 – Hela listan

    Årets lista med Rapidus 34:or är klar. På torsdagen den 7 november hyllades de alla. Här är hela listan med de entreprenörer som är max 34 år och som Rapidus tycker är Skånes mest intressanta just nu.

  • Härliga mingelbilder

    Rapidus unga entreprenörer fick sig ett powermingel vid årets 34-gala. Här kunde de frottera sig med bankfolk, rekryterare, jurister och många fler där nyttan är ömsesidig. Och inte minst kunde 34:orna träffas sinsemellan och utbyta erfarenheter. Här är mingelbilderna.

  • Tillväxtgurun ger sina bästa tips

    Podd: Thomas Ahrens har verkat som managementkonsult i 30 år. Hans har skrivit totalt elva böcker om scale up-verksamhet, bland […]


  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.