tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Cantargia försenas med ett år

|  
|  

Cancerforskningsbolaget Cantariga i Lund gör om sin utvecklingsplan, med följden att den beräknade marknadsintroduktionen blir ett år försenad.

Cantargia har hamnat vid ett vägval efter interimresultaten från sin fas 2a-studie av läkemedelskandidaten mot bukspottkörtelcancer, CAN-04. Den kliniska datan har visat att en subgrupp av patienter med cancer i bukspottkörteln svarar allra bäst på läkemedelskandidaten. Bolaget har därför beslutat att göra en ny studie som ska minska risken i projektet.

– Vår nya strategi tror jag är bättre och säkrare för aktieägarna. Vi vill veta om vi ska riskminimera genom att fokusera på subgruppen eller inkludera alla patienter med risk att nästa studie med denna svårbehandlade cancerform inte ger så bra resultat. Det är en av anledningarna till att vi har valt att starta denna fas 2b-studie, säger Göran Forsberg, vd för Cantargia och fortsätter:

– En annan är att FDA har ändrat sina riktlinjer om vilken information som ska ingå i ansökan om registreringsgrundande studier inför marknadsintroduktion. Nu siktar vi på att produkten ska vara på marknaden 2028, ett år senare än planerat.

Efter att ha behandlat 250 patienter med CAN04, ensamt och i kombination med andra cancerterapier framför allt vid bukspottkörtel- och lungcancer, har bolaget en mer komplett bild av kandidatens potential.

– CAN04 fungerar väldigt bra även som enda terapi. Vi har gjort studier med hårt behandlade patienter, bland annat blev en patient helt tumörfri efter nio månader med endast vår terapi. Vi har en bra grund att stå på inför kommande studier och det minskar våra risker framåt, säger Göran Forsberg.

Cantargias aktie handlas på Nasdaq Stockholm. Börsvärdet är cirka 770 miljoner kronor. Bolaget har 25 anställda och några konsulter.

– Den allmänna ekonomiska situationen är jobbig för vår typ av bolag. Men vi har starka ägare och en välfylld kassa, 350 miljoner kronor som räcker åtminstone till mitten av nästa år. För att ta våra projekt hela vägen är en pharmapartner en del av framtiden, säger Göran Forsberg.

Elisabet Ottosson

Cancerforskningsbolaget Cantariga i Lund gör om sin utvecklingsplan, med följden att den beräknade marknadsintroduktionen blir ett år försenad.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

 • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

  Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.