måndag 29 april 2024

inloggad som

Nio skånska börsbolag över 50 procent i år

Nio av de skånska noterade bolagen har stigit med mer än 50 procent sedan årsskiftet. Alla har de gemensamt att de fallit hårt under 2022.

–Det är inte lätt att med säkerhet peka ut en förklaring till uppgångarna hittills i år. Men de bolag jag träffar är tydliga med att i och med årsskiftet lämnar de pandemiåren bakom sig. Det finns en ny optimism i bolagsledningarna, säger Oscar Ahlgren, vd på Västra Hamnen Corporate Finance.

Han pekar också på att svaga resultat, i de bolag som har försäljning, under pandemiåren skapar jämförelsetal som är lätta att överträffa. Därutöver har bolagen börjat kunna träffa kunder och ställa ut på mässor fysiskt igen, efter att levt med reserestriktioner.

Många av de bolag som stiger är dock forskningsbolag som lever på investerarnas förtroende för en lyckad framtid. Mycket tyder nu på att investerare anser att många aktier helt enkelt kommit ned för långt och att det finns fyndköp att göra. Till exempel Cantargia som stigit med 172 procent sedan årsskiftet är fortfarande ned med 49 procent på ett år.

– Jag ser en nyvaknad optimism även bland investerare, säger Oscar Ahlgren.

Gunnar Wrede

Uppgångar hittills i år, procent
Cantargia                172
Abliva                      123
Simris Alg                83
Serstech                    77
JS Security               64
Godsinlösen            62
Alligator                   59
Hansa Biopharma  53
Qlife                          50

Nio av de skånska noterade bolagen har stigit med mer än 50 procent sedan årsskiftet. Alla har de gemensamt att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.