onsdag 6 december 2023

inloggad som

LU Bio har likviderats

Som Rapidus kunde berätta sommaren 2017 har planen varit att avveckla Lunds universitets riskkapitalbolag LU Bioscience. Nära ett år senare är nu likvidationen avslutad. Kvar i portföljen fanns innehav i noterade Cantargia och Follicom, som delats ut till LU Bios ägare.

Sedan start har 100 miljoner kronor investerats i riskkapitalbolaget.

– Det är tveksamt om ett universitet ska vara verksamt i riskkapitalaktivitet. Det är, som det hörs, förenat med ganska stora risker. LU Bioscience hade fullgjort sin uppgift, de aktieägare som gick in med nytt kapital 2012 hade en tidsbegränsad vision. Totalt två av nio satsningar som från start fanns i LU Bio finns vid liv och det är inget dåligt, säger styrelseordförande Lars H Bruzelius.

Han kom in i bilden 2012. Då var LU Bioscience nära att gå omkull på grund av kapitalbrist och inre stridigheter.

Tidigare i år delades LU Biosciences ägarandelar, i de två kvarvarande forskningsavknoppningar som bolaget varit med och bildat, ut till LU Bioscience ägare. Lundabaserade Cantargia utvecklar en läkemedelskandidat mot vissa cancerformer främst i lungan och bukspottskörteln. Follicums verksamhet handlar om en peptid-baserad läkemdelskandidat som påverkar hårväxten och även har visat sig ha effekt på frisättning av insulin.

Största ägare i LU Bioscience är Stiftelsen Akademihemman, LU Holding, Kudu, LMK Forward och Östersjöstiftelsen. /Emily Binks

Som Rapidus kunde berätta sommaren 2017 har planen varit att avveckla Lunds universitets riskkapitalbolag LU Bioscience. Nära ett år senare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad