tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Kursrusning i Lundabolag

De båda lundabolagen Cantargia och Abliva har fått en rasande start på börsåret med aktieuppgångar långt över 100 procent. Orsak – det har helt enkelt varit för nedtryckt.

Cantargia är det skånska börsbolag som stigit mest hittills i år, på tisdagsförmiddagen hade aktien stigit med 172 procent sedan årsskiftet.

Cantargia utvecklar antikroppsbehandlingar för livshotande sjukdomar baserade på ett specifikt protein som är involverat i ett flertal cancerformer och inflammatoriska sjukdomar. Nyligen släpptes positiva nyheter från bolagets prekiniska studie i projektet CAN10 som initialt fokuserar på systemisk skleros och hjärtmuskelinflammation. Huvudprojektet CAN04 är i klinisk fas i en kombinationsbehandling av icke-småcellig lungcancer och bukspottkörtelcancer.

– Ökningen är egentligen en korrigering av aktiepriset. Det är ett stort köpintresse, många uppmärksammade att förhållandet riktpris och faktiskt pris var allra störst för Cantargias aktie. Vi tog mycket stryk förra året av saker som inte hade med oss att göra, bland annat att strategiska placerare gjorde omprioriteringar. Det skapade en motvind för oss, säger Cantargias vd Göran Forsberg.

Den kraftigt övertecknad företrädesemission i augusti förra året tillförde bolaget 250 miljoner kronor före emissionskostnader.

– Det händer mängder med positiva saker nu under första halvåret. Vi får många nya resultat från kliniska studier inom bland annat trippelnegativ bröstcancer. Vi hoppas även bli klara med pågående FDA-diskussioner om vår planerade registreringsstudie för bukspottkörtelcancer, säger Göran Forsberg.

Lundabolaget Abliva har i januari fått se sin aktie stiga i värde med 130 procent, utan att några konkreta nyheter släppts.

Abliva utvecklar läkemedel mot primära mitokondriella sjukdomar. Bland dem finns Alpers syndrom ger epileptiska anfall och fortskridande hjärnskada samt Ataxia neuropathy syndrom som kännetecknas av koordinations- och balansstörning.

Under 2022 genomförde bolaget en investeringsrunda på 200 miljoner kronor för fortsatt utveckling av sina läkemedel. I början av december kom en nyhet om att bolagets potentiellt registreringsgrundande fas 2-studie hade startat, det var dock inte den som fick kursen att svänga uppåt.

– Den 9 januari nämndes Abliva i ett inslag i podden Trading Direkt Healthcare där man pratade om bolag med hög kurspotential, säger Catharina Johansson, vice vd och finanschef på Abliva.

En analys som gjorts av analyshuset Kempen presenterades i avsnittet, den visade en tillväxtpotential för Ablivas aktie på 500 procent. Abliva hette tidigare Neurovive.

 

Elisabet Ottosson
Mette Carlbom

De båda lundabolagen Cantargia och Abliva har fått en rasande start på börsåret med aktieuppgångar långt över 100 procent. Orsak […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Skånska aktievinnare – och förlorare

  Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

 • Hon sätter 1 miljard i rullning

  Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.