måndag 25 september 2023

inloggad som

Kursrusning i Lundabolag

De båda lundabolagen Cantargia och Abliva har fått en rasande start på börsåret med aktieuppgångar långt över 100 procent. Orsak – det har helt enkelt varit för nedtryckt.

Cantargia är det skånska börsbolag som stigit mest hittills i år, på tisdagsförmiddagen hade aktien stigit med 172 procent sedan årsskiftet.

Cantargia utvecklar antikroppsbehandlingar för livshotande sjukdomar baserade på ett specifikt protein som är involverat i ett flertal cancerformer och inflammatoriska sjukdomar. Nyligen släpptes positiva nyheter från bolagets prekiniska studie i projektet CAN10 som initialt fokuserar på systemisk skleros och hjärtmuskelinflammation. Huvudprojektet CAN04 är i klinisk fas i en kombinationsbehandling av icke-småcellig lungcancer och bukspottkörtelcancer.

– Ökningen är egentligen en korrigering av aktiepriset. Det är ett stort köpintresse, många uppmärksammade att förhållandet riktpris och faktiskt pris var allra störst för Cantargias aktie. Vi tog mycket stryk förra året av saker som inte hade med oss att göra, bland annat att strategiska placerare gjorde omprioriteringar. Det skapade en motvind för oss, säger Cantargias vd Göran Forsberg.

Den kraftigt övertecknad företrädesemission i augusti förra året tillförde bolaget 250 miljoner kronor före emissionskostnader.

– Det händer mängder med positiva saker nu under första halvåret. Vi får många nya resultat från kliniska studier inom bland annat trippelnegativ bröstcancer. Vi hoppas även bli klara med pågående FDA-diskussioner om vår planerade registreringsstudie för bukspottkörtelcancer, säger Göran Forsberg.

Lundabolaget Abliva har i januari fått se sin aktie stiga i värde med 130 procent, utan att några konkreta nyheter släppts.

Abliva utvecklar läkemedel mot primära mitokondriella sjukdomar. Bland dem finns Alpers syndrom ger epileptiska anfall och fortskridande hjärnskada samt Ataxia neuropathy syndrom som kännetecknas av koordinations- och balansstörning.

Under 2022 genomförde bolaget en investeringsrunda på 200 miljoner kronor för fortsatt utveckling av sina läkemedel. I början av december kom en nyhet om att bolagets potentiellt registreringsgrundande fas 2-studie hade startat, det var dock inte den som fick kursen att svänga uppåt.

– Den 9 januari nämndes Abliva i ett inslag i podden Trading Direkt Healthcare där man pratade om bolag med hög kurspotential, säger Catharina Johansson, vice vd och finanschef på Abliva.

En analys som gjorts av analyshuset Kempen presenterades i avsnittet, den visade en tillväxtpotential för Ablivas aktie på 500 procent. Abliva hette tidigare Neurovive.

 

Elisabet Ottosson
Mette Carlbom

De båda lundabolagen Cantargia och Abliva har fått en rasande start på börsåret med aktieuppgångar långt över 100 procent. Orsak […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad