torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Skånskt sårläkningsbolag får in tio miljoner

Lundabolaget In2Cure, grundat av dermatologiprofessorn Artur Schmidtchen, får in tio miljoner kronor i riskkapital från en handfull privata investerare. Samtidigt kliver den mångårige Tetra Pak-veteranen Helene Hartman in som vd i bolaget, som siktar på kliniska studier i slutet av 2019.

In2Cure är det tredje Lundabolaget som Artur Schmidtchen står bakom, efter Dermagen och numera nedlagda Ximmune. Fokus för In2Cure ligger på den kroppsegna peptiden TCP-25, som visat sig kunna dämpa båda infektioner och inflammationer, bland annat genom att ta hand om skadliga endotoxiner.

– I första hand har vi tänkt att det ska användas i sårläkning, antingen som en gel eller inbyggd i kompresser och dylikt, säger Helene Hartman till Rapidus.

Hon är gift med Artur Schmidtchen och har suttit i In2Cures styrelse sedan starten 2015. Men sitt ordinarie arbete har hon haft på Tetra Pak i Lund, där hon haft olika chefsbefattningar inom produkt- och affärsutveckling. Nu blir hon vd för In2Cure, som framöver kommer ha en handfull anställda.

In2Cure har hittills klarat av utvecklingen helt med egna arbetsinsatser och bidrag från bland annat Vinnova, Swelife och danska Novo Seeds. Totalt handlar det om cirka fem miljoner kronor som kommit denna väg, enligt Helene Hartman. Hon vill inte uppge vem det är som nu går in som investerare men säger att det handlar om en handfull privatpersoner, både från regionen och andra håll.

– De här pengarna ska räcka fram till de kliniska studierna nästa år, säger hon.

I styrelsen för In2Cure finns sedan tidigare Artur Schmidtchen och advokaten Bo Benell. Nu kliver även Johan Jensen från Malmöbaserade Jensen Corporate Finance in som representant för de nya delägarna. In2Cure sitter på inkubatorn Smile i Lund.

Erik Olausson

Lundabolaget In2Cure, grundat av dermatologiprofessorn Artur Schmidtchen, får in tio miljoner kronor i riskkapital från en handfull privata investerare. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Investerarna ratar skånska life science-bolag

    21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

  • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

    För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.

  • Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

    Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.