fredag 19 april 2024

inloggad som

Skånskt sårläkningsbolag får in tio miljoner

Lundabolaget In2Cure, grundat av dermatologiprofessorn Artur Schmidtchen, får in tio miljoner kronor i riskkapital från en handfull privata investerare. Samtidigt kliver den mångårige Tetra Pak-veteranen Helene Hartman in som vd i bolaget, som siktar på kliniska studier i slutet av 2019.

In2Cure är det tredje Lundabolaget som Artur Schmidtchen står bakom, efter Dermagen och numera nedlagda Ximmune. Fokus för In2Cure ligger på den kroppsegna peptiden TCP-25, som visat sig kunna dämpa båda infektioner och inflammationer, bland annat genom att ta hand om skadliga endotoxiner.

– I första hand har vi tänkt att det ska användas i sårläkning, antingen som en gel eller inbyggd i kompresser och dylikt, säger Helene Hartman till Rapidus.

Hon är gift med Artur Schmidtchen och har suttit i In2Cures styrelse sedan starten 2015. Men sitt ordinarie arbete har hon haft på Tetra Pak i Lund, där hon haft olika chefsbefattningar inom produkt- och affärsutveckling. Nu blir hon vd för In2Cure, som framöver kommer ha en handfull anställda.

In2Cure har hittills klarat av utvecklingen helt med egna arbetsinsatser och bidrag från bland annat Vinnova, Swelife och danska Novo Seeds. Totalt handlar det om cirka fem miljoner kronor som kommit denna väg, enligt Helene Hartman. Hon vill inte uppge vem det är som nu går in som investerare men säger att det handlar om en handfull privatpersoner, både från regionen och andra håll.

– De här pengarna ska räcka fram till de kliniska studierna nästa år, säger hon.

I styrelsen för In2Cure finns sedan tidigare Artur Schmidtchen och advokaten Bo Benell. Nu kliver även Johan Jensen från Malmöbaserade Jensen Corporate Finance in som representant för de nya delägarna. In2Cure sitter på inkubatorn Smile i Lund.

Erik Olausson

Lundabolaget In2Cure, grundat av dermatologiprofessorn Artur Schmidtchen, får in tio miljoner kronor i riskkapital från en handfull privata investerare. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.