fredag 26 april 2024

inloggad som

Investeringsjätte gör färre nysatsningar i Skåne

Senaste räkenskapsåret investerade Industrifonden rekordsumman 575 miljoner kronor, varav 145 miljoner i helt nya portföljbolag. Men i Skåne handlar det enbart om följdinvesteringar, sedan 2014 har Industrifonden inte gjort några nyinvesteringar alls i Öresundsregionen. Istället har antalet skånska innehav krympt successivt.

Att det är goda tider märks tydligt i Industrifondens färska redovisning för det brutna räkenskapsåret juli 2016 – juni 2017. För första gången sedan år 2000 investerade stiftelsen över en halv miljard kronor i nya och befintliga portföljbolag. Än mer anmärkningsvärt är att medfinansieringen från andra aktörer gick upp från 725 miljoner föregående räkenskapsår till 2,6 miljarder.

– Det har varit stora kapitalresningar i de bolag vi noterat under året, som Oncopeptides och BoneSupport, säger Industrifondens kommunikationschef Sara Mattsson till Rapidus.

Hon pekar på att Industrifonden på senare tid kunnat sälja av många innehav med förtjänst, vilket gett utrymme att satsa mer än tidigare.

I Skåne har Industrifonden bland annat gjort följdinvesteringar i BoneSupport, Zaplox och BoMill. Efter räkenskapsårets slut var stiftelsen även med när Sol Voltaics tog in 180 miljoner kronor under sommaren och när Malmöbaserade InRiver i början av hösten fyllde på kassan med 100 miljoner för att bland annat kunna utöka personalstyrkan.

Men det handlar alltså om skånska innovationsbolag som Industrifonden varit engagerade i länge. Av det tiotal nyinvesteringar som stiftelsen gjort de senaste tre åren har inget varit i Skåne. Det står i bjärt kontrast till räkenskapsåret 2013-2014, då sex av totalt tolv nyinvesteringar var skånska bolag.

Enligt Sara Mattsson handlar det dock bara om tillfälligheter.

– Vi är nere i Skåne väldigt ofta och träffar bolag, men det har inte slutat med att vi gått in i något. Vi hoppas dock göra fler investeringar i södra Sverige, säger hon.

Som en följd har antalet skånska innehav minskat successivt. Pastry Sweden, vars affärsidé var att sälja skräddarsydda tårtor över nätet, gick i konkurs i februari. Det senaste året har Industrifonden även sålt sina aktier i dansk-svenska läkemedelsutvecklaren CMC Contrast och dragit sig ur MagComp i samband med Eslövsbolagets rekonstruktion. Även marken under portföljbolaget Barista gungar, den skånska cafékedjan är under hård ekonomisk press och har nyligen ansökt om rekonstruktion.

Parallellt har Industrifonden halverat sitt innehav i Hövding och sålt stora delar av sina aktier i Oatly till ett joint venture-bolag bildat av Verlinvest och China Resources.

Industrifonden grundades av staten 1979 men agerar i dag helt på eget mandat. Stiftelsens har tillgångar värderade till närmare fem miljarder kronor och sysselsätter ett 20-tal anställda, samtliga baserade i Stockholm. Den sista representanten i Skåne, Nicholas Jacobsson, slutade våren 2016.

Erik Olausson

Senaste räkenskapsåret investerade Industrifonden rekordsumman 575 miljoner kronor, varav 145 miljoner i helt nya portföljbolag. Men i Skåne handlar det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.