onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Investeringsjätte gör färre nysatsningar i Skåne

Senaste räkenskapsåret investerade Industrifonden rekordsumman 575 miljoner kronor, varav 145 miljoner i helt nya portföljbolag. Men i Skåne handlar det enbart om följdinvesteringar, sedan 2014 har Industrifonden inte gjort några nyinvesteringar alls i Öresundsregionen. Istället har antalet skånska innehav krympt successivt.

Att det är goda tider märks tydligt i Industrifondens färska redovisning för det brutna räkenskapsåret juli 2016 – juni 2017. För första gången sedan år 2000 investerade stiftelsen över en halv miljard kronor i nya och befintliga portföljbolag. Än mer anmärkningsvärt är att medfinansieringen från andra aktörer gick upp från 725 miljoner föregående räkenskapsår till 2,6 miljarder.

– Det har varit stora kapitalresningar i de bolag vi noterat under året, som Oncopeptides och BoneSupport, säger Industrifondens kommunikationschef Sara Mattsson till Rapidus.

Hon pekar på att Industrifonden på senare tid kunnat sälja av många innehav med förtjänst, vilket gett utrymme att satsa mer än tidigare.

I Skåne har Industrifonden bland annat gjort följdinvesteringar i BoneSupport, Zaplox och BoMill. Efter räkenskapsårets slut var stiftelsen även med när Sol Voltaics tog in 180 miljoner kronor under sommaren och när Malmöbaserade InRiver i början av hösten fyllde på kassan med 100 miljoner för att bland annat kunna utöka personalstyrkan.

Men det handlar alltså om skånska innovationsbolag som Industrifonden varit engagerade i länge. Av det tiotal nyinvesteringar som stiftelsen gjort de senaste tre åren har inget varit i Skåne. Det står i bjärt kontrast till räkenskapsåret 2013-2014, då sex av totalt tolv nyinvesteringar var skånska bolag.

Enligt Sara Mattsson handlar det dock bara om tillfälligheter.

– Vi är nere i Skåne väldigt ofta och träffar bolag, men det har inte slutat med att vi gått in i något. Vi hoppas dock göra fler investeringar i södra Sverige, säger hon.

Som en följd har antalet skånska innehav minskat successivt. Pastry Sweden, vars affärsidé var att sälja skräddarsydda tårtor över nätet, gick i konkurs i februari. Det senaste året har Industrifonden även sålt sina aktier i dansk-svenska läkemedelsutvecklaren CMC Contrast och dragit sig ur MagComp i samband med Eslövsbolagets rekonstruktion. Även marken under portföljbolaget Barista gungar, den skånska cafékedjan är under hård ekonomisk press och har nyligen ansökt om rekonstruktion.

Parallellt har Industrifonden halverat sitt innehav i Hövding och sålt stora delar av sina aktier i Oatly till ett joint venture-bolag bildat av Verlinvest och China Resources.

Industrifonden grundades av staten 1979 men agerar i dag helt på eget mandat. Stiftelsens har tillgångar värderade till närmare fem miljarder kronor och sysselsätter ett 20-tal anställda, samtliga baserade i Stockholm. Den sista representanten i Skåne, Nicholas Jacobsson, slutade våren 2016.

Erik Olausson

Senaste räkenskapsåret investerade Industrifonden rekordsumman 575 miljoner kronor, varav 145 miljoner i helt nya portföljbolag. Men i Skåne handlar det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.