onsdag 19 juni 2024

inloggad som

Investeringsjätte gör färre nysatsningar i Skåne

Senaste räkenskapsåret investerade Industrifonden rekordsumman 575 miljoner kronor, varav 145 miljoner i helt nya portföljbolag. Men i Skåne handlar det enbart om följdinvesteringar, sedan 2014 har Industrifonden inte gjort några nyinvesteringar alls i Öresundsregionen. Istället har antalet skånska innehav krympt successivt.

Att det är goda tider märks tydligt i Industrifondens färska redovisning för det brutna räkenskapsåret juli 2016 – juni 2017. För första gången sedan år 2000 investerade stiftelsen över en halv miljard kronor i nya och befintliga portföljbolag. Än mer anmärkningsvärt är att medfinansieringen från andra aktörer gick upp från 725 miljoner föregående räkenskapsår till 2,6 miljarder.

– Det har varit stora kapitalresningar i de bolag vi noterat under året, som Oncopeptides och BoneSupport, säger Industrifondens kommunikationschef Sara Mattsson till Rapidus.

Hon pekar på att Industrifonden på senare tid kunnat sälja av många innehav med förtjänst, vilket gett utrymme att satsa mer än tidigare.

I Skåne har Industrifonden bland annat gjort följdinvesteringar i BoneSupport, Zaplox och BoMill. Efter räkenskapsårets slut var stiftelsen även med när Sol Voltaics tog in 180 miljoner kronor under sommaren och när Malmöbaserade InRiver i början av hösten fyllde på kassan med 100 miljoner för att bland annat kunna utöka personalstyrkan.

Men det handlar alltså om skånska innovationsbolag som Industrifonden varit engagerade i länge. Av det tiotal nyinvesteringar som stiftelsen gjort de senaste tre åren har inget varit i Skåne. Det står i bjärt kontrast till räkenskapsåret 2013-2014, då sex av totalt tolv nyinvesteringar var skånska bolag.

Enligt Sara Mattsson handlar det dock bara om tillfälligheter.

– Vi är nere i Skåne väldigt ofta och träffar bolag, men det har inte slutat med att vi gått in i något. Vi hoppas dock göra fler investeringar i södra Sverige, säger hon.

Som en följd har antalet skånska innehav minskat successivt. Pastry Sweden, vars affärsidé var att sälja skräddarsydda tårtor över nätet, gick i konkurs i februari. Det senaste året har Industrifonden även sålt sina aktier i dansk-svenska läkemedelsutvecklaren CMC Contrast och dragit sig ur MagComp i samband med Eslövsbolagets rekonstruktion. Även marken under portföljbolaget Barista gungar, den skånska cafékedjan är under hård ekonomisk press och har nyligen ansökt om rekonstruktion.

Parallellt har Industrifonden halverat sitt innehav i Hövding och sålt stora delar av sina aktier i Oatly till ett joint venture-bolag bildat av Verlinvest och China Resources.

Industrifonden grundades av staten 1979 men agerar i dag helt på eget mandat. Stiftelsens har tillgångar värderade till närmare fem miljarder kronor och sysselsätter ett 20-tal anställda, samtliga baserade i Stockholm. Den sista representanten i Skåne, Nicholas Jacobsson, slutade våren 2016.

Erik Olausson

Senaste räkenskapsåret investerade Industrifonden rekordsumman 575 miljoner kronor, varav 145 miljoner i helt nya portföljbolag. Men i Skåne handlar det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Tillfällig avkylning i het bransch

  HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.


 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Kassorna tryter för skånska bolag

  Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • Oatly bantar sig i form

  Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Spelet bakom Academedia-affären 

  I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.