måndag 29 april 2024

inloggad som

Bioglan bygger ny fabrik i Malmö

|  
|  

Bioglan i Malmö bygger en ny fabrik för att utöka och säkra tillverkningen av läkemedlet Lecigon, som ges till patienter med långt gången Parkinsons sjukdom. Tillsammans med det tyska läkemedelsföretaget Stada, som äger rättigheterna till Lecigon, satsas runt 30 miljoner kronor på den nya fabriken på Borrvägen i Malmö.

– Just nu har vi två produktionslinjer i Malmö och bygger en helt ny fabrik, separerad rent fysiskt från den gamla. Därmed kan vi både öka kapaciteten och bli mer oberoende om det skulle bli ett driftstopp. Vi måste kunna leverera hela tiden eftersom behandlingen inte kan avbrytas och produkten har kort hållbarhet, säger Bioglans vd Simon Björklund till Rapidus.

Lecigon är en läkemedelsgel med en spruta som koppas till en minidator. Slangen opereras in i tunntarmen hos patienten, som får doseringar dygnet runt efter behoven som datorn läser av. Läkemedlet lanserades våren 2020 och sedan dess har Malmöfabriken producerat Lecigon för den nordiska marknaden.

– Stada ser att Lecigon kan bli deras största produkt med en miljardförsäljning om några år. Nu håller vi på att få godkännande i fler länder och den nya fabriken dubblerar kapaciteten vi kan tillverka. Just nu designar vi den och räknar med att börja bygga under våren. I slutet av nästa år ska fabriken vara klar, säger Simon Björklund.

Bioglan är ett dotterbolag till den spanska läkemedelskoncernen Reig Jofre, med huvudkontor i Barcelona. 2020 omsatte Bioglan 180 miljoner kronor och hade 87 anställda – vilket kommer att bli fler på grund av den nya fabriken.

– I första skedet tar vi in sju-åtta personer och när vi kör för fullt om några år kanske det handlar om ytterligare 20, säger Simon Björklund.

Niclas Lindstrand

Bioglan i Malmö bygger en ny fabrik för att utöka och säkra tillverkningen av läkemedlet Lecigon, som ges till patienter […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.