torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Dansk-japanskt partnerskap ger Skåne draghjälp

Ett sedan länge planerat nätverksmöte mellan danska och japanska läkemedelsbolag får oväntad draghjälp av ett nytt partnerskapsavtal länder emellan. Mötet arrangeras på fredag i regi av Medicon Valley Alliance (MVA) på Lundbeck i Köpenhamn och MVA:s ambassadör i Japan ser nu goda möjligheter att avtalet ska ge ringar på vatten över sundet.

— Det är inget tvivel om att det täta samarbetet mellan Danmark och Japan också kommer att få danska företag att intressera sig för hela Öresundsregionen och därmed också skånska företag, säger Peter Takizawa, MVA:s ambassadör i Japan.

Det nya dansk-japanska partnerskapsavtalet ska bland annat innebära mindre byråkrati och ge snabbare tillgång för danska läkemedelsbolag till den lukrativa japanska marknaden.

I Japan skrevs samarbetsavtalet om innovationssamarbete under av Danmark statsminister Helle Thorning-Schmidt, tillsammans med den japanska premiärministern Shinzo Abe. Avtalet ska också ge mer utbyte mellan forskningsinstitutioner samt företag.

Bland storbolagen som deltar på fredagens nätverksmöte finns utöver Lundbeck också Novo Nordisk, Leo Pharma och Astra Zeneca. Japan är representerat av exempelvis A-CLIP Institute, BioMedCore, Chimoe Bioscience och M Bio Technology. Hittills har bara fem skånska bolag anmält att de är på plats. Det är Camurus, Bioglan, CellaVision , SARomics Biostructures samt Invest in Skåne.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad