torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Skånska miljarder på spel för Köpenhamns Lufthavn

Det kostar Köpenhamns Lufthavn miljardbelopp att skånska resenärer inte bara saknar flyget under coronakrisen, utan också att det finns en stor osäkerhet om flygplatsen kan användas trots det danska inreseförbudet. Det upphävs den 15 juni för grannlandet Tyskland – men inte för Sverige.

Som Rapidus rapporterade förra veckan avvisades mer än 900 personer från Kastrup mellan 14 mars och 2 juni. Inreseförbudet för svenskar är så mystiskt formulerat i polisens regler att till exempel Rapidus vd Jan Wifstrand tvivlade på om en SAS-resa från Köpenhamn i juni kunde genomföras.

– Reglerna med felaktiga upplysningar får många resenärer, även affärsresenärer, att överge Köpenhamns Lufthavn, säger Jan Wifstrand, som delar öde med tusentals skåningar som har Köpenhamn som viktigaste flygplats.

Köpenhamns Lufthavn uppger att runt 13 procent av de resande under normalåret 2019 kom från Sverige. Flygplatsens nyckeltal för 2019 ger en fingervisning på miljardtappet, även om man inte bara kan ta 13 procent av alla siffror för att se skåningarnas andel: 30,3 miljoner resor, ett bidrag på 30 miljarder danska kronor årligen. Dessutom ett resultat före skatt på 1,3 miljarder danska kronor och en omsättning på 4,3 miljarder danska kronor.

Vägledningen från den danska polisen för bland andra svenskar säger följande om resor in och ut: ”Du får resa genom Danmark (transit) om resan har ett lovvärt syfte, till exempel hemresa, begravning eller sjukhusvård. Svenska medborgare, som varit på semester i utlandet och vill åka via Danmark för att komma hem, får gärna åka in i Danmark. Transiten ska ske utan onödiga uppehåll. Personer som är bosatta utanför Tyskland och de nordiska länderna kan inte resa genom Danmark för att åka på semester i tredje land.”

Det strider mot danska rikspolisens upplysande svar till Rapidus:

Kan skåningar åka med bil eller Öresundståg för att gå ombord på ett flyg på Köpenhamns Lufthavn? Det vill säga, de går inte av i Köpenhamn?

– Det räknas som lovvärt syfte att ta transit genom Danmark för att ta semester utanför Danmark, om man inte stannar i Danmark. Det gäller för utlänningar som bor i bland annat Sverige under förutsättning att man tar kortast möjliga sträcka genom Danmark, utan onödiga uppehåll och i övrigt inte uppvisar några sjukdomssymptom när man passerar gränsen till Danmark, svarar rikspolisens presstjänst.

Vid hemresan, kan man stiga av på Köpenhamns Lufthavn och ta tåget eller bilen över Öresundsbron?

– Ja, svarar rikspolisen kort till Rapidus, vilket också framgår av vägledningen.

Rapidus har frågat om flygplatsen vill ha särskilda regler för att unvika förvirring.

– Det är upp till politikerna att avgöra hur mycket gränserna ska öppnas. Så det är inget vi går in på närmare. Vi följer till fullo de anvisningar som kommer från myndigheterna, säger Mikkel Krogh, chef för regelverksfrågor på Köpenhamns Lufthavn, till Rapidus.

Keld Broksø

Det kostar Köpenhamns Lufthavn miljardbelopp att skånska resenärer inte bara saknar flyget under coronakrisen, utan också att det finns en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.