fredag 26 april 2024

inloggad som

Alligator går vidare med två läkemedelskandidater

|  
|  

Alligator Bioscience går efter sommaren in i fas 2 med sin första läkemedelskandidat. Dessutom presenterade Lundabolaget, som utvecklar tumörriktade immunterapier mot cancer, nyss lovande resultat från ytterligare en studie.

Immunterapi är en växande industri som om fem år beräknas vara en 40-miljardersmarknad, enligt Alligators vd Per Norlén. Den angriper inte själva cancern utan aktiverar immunsystemets celler.

Alligator försöker ta fram minst lika effektiva läkemedel med färre biverkningar än de som finns idag. Det börsnoterade bioteknikbolaget har nu tre läkemedelskandidater i kliniska studier.

– De mediciner som är godkända i dag aktiverar immunsystemet i hela kroppen medan våra riktar in sig endast mot tumörområdet, säger Per Norlén.

I början av maj presenterades lovande halvtidsdata från en klinisk effektstudie av den ena kandidaten. I dagarna har även nya resultat, med patienter som fått en högre dos, presenterats på den årliga konferensen ASCO.

– Vi är väldigt optimistiska, den goda tolerabiliteten har gjort det möjligt att fortsätta höja dosen, säger Per Norlén om de senaste resultaten.

Bolaget skapade 2015 rubriker då Johnson & Johnson köpte rättigheterna till deras andra läkemedelskandidat Mitazalimab. Men föregående år lämnade de tillbaka den igen. Enligt Per Norlén berodde det på att den inte visade sig passa in i medicinjättens onkologiska portfölj.

– Det kan verka negativt att vi fått tillbaka den, men samtidigt betalade de en halv miljard kronor till oss, gjorde en omfattande studie och gav tillbaka den till oss utan förpliktelser, säger han.

I höst skickar de därför in en ansökan om att starta en fas 2-studie med Mitazalimab. Den rådande pandemin och osäkerheten har dock påverkat verksamheten för Alligator Bioscience. I början av april gjorde de en omstrukturering, 56 anställda blev 45 med syftet att kunna satsa på de kliniska studierna. Nu har bolaget finansiering så att de klarar sig utan ytterligare tillskott fram till fjärde kvartalet 2021.

– Det är en viktig punkt då vi tills dess hinner samla ihop viktig klinisk data, säger Per Norlén.

Mette Carlbom

Alligator Bioscience går efter sommaren in i fas 2 med sin första läkemedelskandidat. Dessutom presenterade Lundabolaget, som utvecklar tumörriktade immunterapier […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.