onsdag 6 december 2023

inloggad som

Hon lämnar Senzagen efter succén

I juni avgick Anki Malmborg Hager från vd-posten för allergitestbolaget Senzagen. Då hade Lundabolaget på fem år – med henne vid rodret – växt från att ha tomt i kassan till att vara värt nära 500 miljoner kronor på börsen och samtidigt gått från 0 till 25 anställda.

I september 2017 tog Anki Malmborg Hager Senzagen till Nasdaq First North. Att Leif GW Persson satsade ett antal miljoner vid listningsemissionen bidrog till att aktien rusade och att antalet aktieägare ökade till det dubbla på en dag. Nu går bolaget in i en ny fas: öka försäljningen.

– Min avgång var välplanerad och nu sitter jag i styrelsen. Jag vill helst utveckla tidiga bolag innan det blir för mycket processer som ska följas, och trivs bäst när det inte känns som att det är ett jobb man går till, när det är så kul att man bara dras med, säger hon och avslöjar att hon är öppen för nya uppdrag först i september.

Anki Malmborg Hagers karriär har inte varit planlagd, men har kantats av erbjudanden som hon tackat ja till. Och trots att hon haft ett finger med i flera av Lunds mest spännande life science-bolag – bland annat tidig universitetsforskning i projektet som skulle bli Immunovia och start av Alligator Bioscience – har hon hunnit med ett liv vid sidan om arbetet. Hon har en trebarnsfamilj, har varit fotbollstränare och i höst börjar hon en ettårig deltidsutbildning till sommelier.

– Dagens ungdomar är mer målinriktade. Jag valde att läsa till ingenjör i kemiteknik på LTH bara för att jag hade förutsättningarna, men det var först när jag började läsa bioteknik som det blev jätteroligt.

Antikroppar och immunologi är genomgående teman i hennes karriär. Efter doktorandstudier på 90-talet och därefter ”post-doc” i USA bad immunologiforskaren och serieentreprenören Carl Borrebaeck att hon skulle ansluta sig till hans forskargrupp.

– Vi var tidiga med vår forskning. Nästan ingen trodde på antikroppsbaserade läkemedel, men är det något som säljer i dag så är det just sådana.

Efter några år tog Anki Malmborg Hager och några av hennes kollegor steget ut från universitetsvärlden och grundade Alligator Bioscience år 2001.

– Nils Siegbahn var vd, och vi tre forskare skulle bygga upp labbet och dela på allt annat. Jag fick ta ha hand om patent och affärsutveckling, vilket var nytt för mig men väldigt kul. Vi hamnade i en amerikansk patentstrid, ett intrångsmål, som var oerhört lärorik.

Efter några år blev hon vice vd för Alligator och därefter handplockad till LU Bioscience, universitetets investmentbolag, för att hjälpa forskare att bilda bolag och hitta finansiering. Lite senare fick hon som konsult i uppdrag att vara vd i nystartade Cantargia, vd i Diaprost och att dra igång Senzagen år 2014, ett bolag som baseras på forskning startad av Carl Borrebaeck tio år tidigare. Vissa uppdrag skötte hon på helgerna.

– Jag har aldrig drivits av titlar och har många gånger jobbat utan betalning i uppstarten av bolag. Första steget i Senzagen var att skaffa finansiering så jag kunde anställa några personer.

Bolaget utvecklar och säljer allergitester som används istället för djurförsök för att testa kemikalier. Testerna bygger på en kombination av AI och att mäta förändringar i odlade celler som kan skapa immunförsvarsreaktioner. Sedan 2013 är djurförsök för kosmetika förbjudet i EU.

De här uppstartsbolagen har lyckats bra. Vilka är dina framgångsknep?

 – Man ska inte ställa sig frågan ”om det går” utan måste bara se möjligheter. Det är bara att kavla upp armarna och lösa problemen. Man måste vara strategisk. Veta vad och vart vi vill och hur vi snabbast kommer dit. ”Good enough” är tillräckligt – vi hinner inte göra det perfekt, då går vi under innan vi hinner leverera. Nätverket är viktigt för att kunna jobba snabbt: få råd och kunna köpa in många tjänster.

– Man måste kunna skaffa pengar, ha strategiskt tänkande kring finansieringen och veta hur man ska värdera bolaget så att ägandet håller i längden. Att hitta rätt folk är superviktigt. Jag väljer dem efter deras kunskaper men framför allt efter deras inställning och attityd, de ska vara positiva och lösningsorienterade.

Elisabet Ottosson

 

I juni avgick Anki Malmborg Hager från vd-posten för allergitestbolaget Senzagen. Då hade Lundabolaget på fem år – med henne […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad