tisdag 9 juli 2024

inloggad som

Alligator dyker efter emissionsbesked

Det Lundabaserade forskningsbolaget Alligator Bioscience ber aktieägarna om mer pengar och aviserar en företrädesemission på nästan 200 miljoner kronor. Aktien störtdök med över 40 procent på onsdagen.

Alligator Bioscience utvecklar tumörinriktade immunterapier mot cancer. Längst har bolaget kommit med läkemedelskandidaten Mitazalimab. Pengarna från den planerade emissionen ska gå till fortsatt finansiering av fas 2-studier med Mitazalimab. Övergripande resultat från studien väntas under första kvartalet 2024.

Dessutom ska finansieringen täcka vidareutveckling av kandidaten ALG-APV-527 i en fas 1-studie samt fortsatt utveckling av andra portföljkandidater, som alla är avsedda för behandling av spridd cancersjukdom.

– Vi har varit tydliga med hur vi fortsatt ska finansiera Alligator Bioscience så den här nyemissionen bör inte komma inte som någon överraskning. Det kostar pengar att genomföra de här studierna och jag är övertygad om att de kommer att bli framgångsrika. Det här är helt enligt plan, säger Alligator biosciences vd Søren Bregenholt.

Dagens besked om den planerade företrädesemissionen på 199 miljoner kronor före emissionskostnader fick Alligators aktie att falla med över 40 procent. Men det är inget som förvånar Søren Bregenholt.

– Det är helt normalt när man meddelar att man ska ta in pengar, vi hade räknat med det, säger han.

Kapitalanskaffningen är föremål för beslut på en extrastämma den 24 april. Ägare motsvarande cirka 34 procent av kapitalet och rösterna har åtagit sig att rösta för emissionen, som är säkerställd till cirka 91 procent genom teckningsförbindelser och emissionsgarantier.

I förra månaden släppte Alligator sin kvartalsrapport. Där ser man att bolaget har en hög och ökande “burn rate”. Bolaget redovisade ett resultat efter skatt på -53,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022 (-36,8).

Martin Linderoth

Det Lundabaserade forskningsbolaget Alligator Bioscience ber aktieägarna om mer pengar och aviserar en företrädesemission på nästan 200 miljoner kronor. Aktien […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Hänt i vecka 26

  Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • Investerarna ratar skånska life science-bolag

  21 procent av svenska life science-bolag finns i Skåne. Men de får bara 5 procent av riskkapitalet. Det visar Medicon Village i en ny rapport.

 • ”Starta inte ett bolag för tidigt”

  För tidigt startade bolag hamnar lättare i ”the valley of death” och det finns en tendens till detta som är starkare i Sverige än på annat håll. Det säger multientreprenören Carl Borrebaeck i den rapport som Medicon Valley presenterar i dag.