onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Alligator dyker efter emissionsbesked

Det Lundabaserade forskningsbolaget Alligator Bioscience ber aktieägarna om mer pengar och aviserar en företrädesemission på nästan 200 miljoner kronor. Aktien störtdök med över 40 procent på onsdagen.

Alligator Bioscience utvecklar tumörinriktade immunterapier mot cancer. Längst har bolaget kommit med läkemedelskandidaten Mitazalimab. Pengarna från den planerade emissionen ska gå till fortsatt finansiering av fas 2-studier med Mitazalimab. Övergripande resultat från studien väntas under första kvartalet 2024.

Dessutom ska finansieringen täcka vidareutveckling av kandidaten ALG-APV-527 i en fas 1-studie samt fortsatt utveckling av andra portföljkandidater, som alla är avsedda för behandling av spridd cancersjukdom.

– Vi har varit tydliga med hur vi fortsatt ska finansiera Alligator Bioscience så den här nyemissionen bör inte komma inte som någon överraskning. Det kostar pengar att genomföra de här studierna och jag är övertygad om att de kommer att bli framgångsrika. Det här är helt enligt plan, säger Alligator biosciences vd Søren Bregenholt.

Dagens besked om den planerade företrädesemissionen på 199 miljoner kronor före emissionskostnader fick Alligators aktie att falla med över 40 procent. Men det är inget som förvånar Søren Bregenholt.

– Det är helt normalt när man meddelar att man ska ta in pengar, vi hade räknat med det, säger han.

Kapitalanskaffningen är föremål för beslut på en extrastämma den 24 april. Ägare motsvarande cirka 34 procent av kapitalet och rösterna har åtagit sig att rösta för emissionen, som är säkerställd till cirka 91 procent genom teckningsförbindelser och emissionsgarantier.

I förra månaden släppte Alligator sin kvartalsrapport. Där ser man att bolaget har en hög och ökande “burn rate”. Bolaget redovisade ett resultat efter skatt på -53,3 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022 (-36,8).

Martin Linderoth

Det Lundabaserade forskningsbolaget Alligator Bioscience ber aktieägarna om mer pengar och aviserar en företrädesemission på nästan 200 miljoner kronor. Aktien […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.