onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Axis satsar mest på forskning och utveckling

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund tog in en halv miljard när de noterades i slutet av 2015. Pengarna ligger knappast och samlar damm, under 2017 ökade Camurus sina kostnader för forskning och utveckling med 51 miljoner till 223 miljoner kronor. De är långt ifrån ensamma i Skåne om att elda på sin FoU-budget, visar Rapidus genomgång av tolv färska bokslut.

Rapidus har tittat närmare på tolv börsbolag inom teknik och life science med hela eller stora delar av sin forskning och utveckling i Skåne. Tillsammans lade de under 2017 över fyra miljarder på att ta fram nya produkter, 574 miljoner mer än 2016. Hela listan hittar du här.

Camurus har i dag två läkemedelskandidater som väntar på registrering och ytterligare tio i olika kliniska stadier. Senast tillkommen är Cam2043 mot högt blodtryck i lungartärerna, där kliniska studier startade i slutet av hösten.

– Mycket av vårt FoU-arbete läggs ut som kontraktsforskning, men huvuddelen gör vi inhouse och därför har vi expanderat i Lund, säger vd Fredrik Tiberg till Rapidus.

Runt 60 av bolagets 70-tal anställda finns i Lund och majoriteten arbetar inom forskning och utveckling. Även Alligator Bioscience och BoneSupport har använt pengarna från sina listningsemissioner till att växla upp satsningarna inom forskning och utveckling, med 27 respektive 23 miljoner kronor under 2017.

FoU-kostnaderna ökar också för Alfa Laval och Trelleborg, men dessa bleknar ändå i ljuset av Axis. Under 2017 lade Axis nära 1,5 miljarder kronor på att ta fram nya produkter, 253 miljoner mer än 2016.

– Vi tror den utvecklingen kommer fortsätta. Med allt som händer inom teknikvärlden: digitalisering, AI, Internet of Things och så vidare, måste vi satsa för att hänga med, säger Axis teknikchef Johan Paulsson till Rapidus.

Nästan allt sker i Lund, där Axis i dag har över 1.000 anställda inom forskning och utveckling. Inte bara av nätverksvideokameror, som är bolagets kärna, utan även kringprodukter som värmekameror, högtalarsystem och passagekontroller.

– När det kommer till framtida produktområden provar vi oss fram, känner av om det finns drag på marknaden och ökar eller minskar efter det, säger Johan Paulsson.

Klicka här för att se hela listan över de skånska börsbolagens FoU-kostnader.

Erik Olausson

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund tog in en halv miljard när de noterades i slutet av 2015. Pengarna ligger knappast och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.