torsdag 11 juli 2024

inloggad som

Axis satsar mest på forskning och utveckling

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund tog in en halv miljard när de noterades i slutet av 2015. Pengarna ligger knappast och samlar damm, under 2017 ökade Camurus sina kostnader för forskning och utveckling med 51 miljoner till 223 miljoner kronor. De är långt ifrån ensamma i Skåne om att elda på sin FoU-budget, visar Rapidus genomgång av tolv färska bokslut.

Rapidus har tittat närmare på tolv börsbolag inom teknik och life science med hela eller stora delar av sin forskning och utveckling i Skåne. Tillsammans lade de under 2017 över fyra miljarder på att ta fram nya produkter, 574 miljoner mer än 2016. Hela listan hittar du här.

Camurus har i dag två läkemedelskandidater som väntar på registrering och ytterligare tio i olika kliniska stadier. Senast tillkommen är Cam2043 mot högt blodtryck i lungartärerna, där kliniska studier startade i slutet av hösten.

– Mycket av vårt FoU-arbete läggs ut som kontraktsforskning, men huvuddelen gör vi inhouse och därför har vi expanderat i Lund, säger vd Fredrik Tiberg till Rapidus.

Runt 60 av bolagets 70-tal anställda finns i Lund och majoriteten arbetar inom forskning och utveckling. Även Alligator Bioscience och BoneSupport har använt pengarna från sina listningsemissioner till att växla upp satsningarna inom forskning och utveckling, med 27 respektive 23 miljoner kronor under 2017.

FoU-kostnaderna ökar också för Alfa Laval och Trelleborg, men dessa bleknar ändå i ljuset av Axis. Under 2017 lade Axis nära 1,5 miljarder kronor på att ta fram nya produkter, 253 miljoner mer än 2016.

– Vi tror den utvecklingen kommer fortsätta. Med allt som händer inom teknikvärlden: digitalisering, AI, Internet of Things och så vidare, måste vi satsa för att hänga med, säger Axis teknikchef Johan Paulsson till Rapidus.

Nästan allt sker i Lund, där Axis i dag har över 1.000 anställda inom forskning och utveckling. Inte bara av nätverksvideokameror, som är bolagets kärna, utan även kringprodukter som värmekameror, högtalarsystem och passagekontroller.

– När det kommer till framtida produktområden provar vi oss fram, känner av om det finns drag på marknaden och ökar eller minskar efter det, säger Johan Paulsson.

Klicka här för att se hela listan över de skånska börsbolagens FoU-kostnader.

Erik Olausson

Läkemedelsbolaget Camurus i Lund tog in en halv miljard när de noterades i slutet av 2015. Pengarna ligger knappast och […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Hänt i vecka 26

  Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Youcruit i konkurs

  Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

 • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

  Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

 • Senzagen på offensiven

  Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Precise toppvärvar från Lime

  Efter lyckade kostnadsbesparingar värvar Precise Biometrics en ny finanschef i ekonomiprofilen Maria Wester. Hon har tidigare haft samma roll på Min Doktor och lämnar i sommar Lime Technologies.