onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Öresundsindex läggs ned – igen

Arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv var för knappt ett år sedan redo att återuppliva Öresundsindexet för integration och konjunktur. Skälet var bland annat att det fanns en stor efterfrågan. Det nya indexet skulle lanseras 2020 för att vara färdigt med Fehmarn Bältförbindelsen, men nu tar Per Thye Rasmussen, Dansk Ehrvervs chefskonsulent för regional näringslivsutveckling, död på alla planer.

– Vi har prioriterat om. Öresundsindexet kommer inte tillbaka under 2020 om det inte sker något markant. Vi pratade även med Sydsvenska Handelskammaren om att återuppliva indexet, men för tillfället jobbar vi bland annat med integrationsanalyser för Fehmarn Bält, säger Per Thye Rasmussen till Rapidus.

Dansk Erhverv och Sydsvenska Handelskammaren lade efter tio år ned Näringslivets Öresundsindex 2010 av sparskäl. Indexet kostade för mycket hos Copenhagen Economics med mätningar av bland annat pendling, rekrytering, handelsutbyte, etableringar över sunder och turism. Full integration gav indexmåttet 100 poäng. Det sista indexet låg på 69.

I januari var du tydlig för Rapidus om behovet av ett nytt Öresundsindex. Vad har hänt sedan dess?

– Vi väntar på stadgar från Greater Copenhagen. Vi pratar ju mycket om infrastruktur, bland annat om förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör. Det är ett skäl till att indexet inte priotieras nu.

Det låter som två olika saker, index och infrastruktur. Indexet täckte också mycket annat än trafik. Vem av er har valt att inte göra indexet?

–Vi på Dansk Erhverv har valt att inte ligga på, säger Per Thye Rasmussen.

Avlivningen av Öresundsindexet kommer efter en debattartikel den 31 oktober från Dansk Erhverv och Sydsvenska Handelskammaren med rubriken ”Återfå ambitionerna över Öresund”. Direktörerna Brian Mikkelsen och Stephan Müchler skrev bland annat att ”Det är nu dags att sadla om och tänka gränsöverskridande i debatten om tillväxt och värdeskapande”.

Keld Broksø

Arbetsgivarorganisationen Dansk Erhverv var för knappt ett år sedan redo att återuppliva Öresundsindexet för integration och konjunktur. Skälet var bland […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.