tisdag 5 december 2023

inloggad som

Stort svenskt intresse för Fehmarn Bält-tunneln

Den 31 januari godkändes Fehmarn Bält-tunneln av tyska myndigheter. Det blev startskottet febril aktivitet och ett nytt svenskt fokus på tunneln, särskilt från Business Sweden – ett samarbete mellan Exportrådet och Invest Sweden.

–Business Sweden har kommit långt med att samla svenska företag som vill vara med Fehmarn-projektet. De är särskilt intresserade av att delta i själva byggandet av tunneln, säger Femern Belt Developments vd Stig Rømer Winther till Rapidus.

Femern Belt Development ska säkerställa att Region Själlands invånare och företag får nytta av den fasta förbindelsen före, under och efter byggprojektet. Det ska ske i nära samarbete med String, i har också avtalat ett samarbetsprojektet mellan alla länder runt Fehmarn Bält, och Femern Business Council. Målet är att skapa en jätteregion med norra Tyskland och Öresund.

–Men vi har inget samarbete med Greater Copenhagen. Jag har försökt att sträcka ut en hand, men aldrig fått någon respons. Det kan vara tillfälligheter, säger Stig Rømer Winther.

Efter det tyska godkännandet har Femern Belt Development flera initiativ på väg, däribland fortbildning för näringslivet och marknadsföring av företagsområden i regionen. Det planeras också en stor näringslivskonferens i slutet av september på Lolland för hela Femern Belt Business Councils område.

–Vi låg lite efter medan vi väntade på godkännandet, men nu startar vi upp våra olika nätverk mellan företag och kommuner. Vi räknar med att danska byggarbetare sätter igång under 2019 och att fler börjar arbeta med projektet under 2020, säger Stig Rømer Winther.

De tyska myndigheternas beslut kan komma att överklagas, men de juridiska prövningarna väntas vara färdiga till den tyska byggstarten 2021.

Keld Broksø

Den 31 januari godkändes Fehmarn Bält-tunneln av tyska myndigheter. Det blev startskottet febril aktivitet och ett nytt svenskt fokus på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.