torsdag 12 september 2024

inloggad som

Stort svenskt intresse för Fehmarn Bält-tunneln

Den 31 januari godkändes Fehmarn Bält-tunneln av tyska myndigheter. Det blev startskottet febril aktivitet och ett nytt svenskt fokus på tunneln, särskilt från Business Sweden – ett samarbete mellan Exportrådet och Invest Sweden.

–Business Sweden har kommit långt med att samla svenska företag som vill vara med Fehmarn-projektet. De är särskilt intresserade av att delta i själva byggandet av tunneln, säger Femern Belt Developments vd Stig Rømer Winther till Rapidus.

Femern Belt Development ska säkerställa att Region Själlands invånare och företag får nytta av den fasta förbindelsen före, under och efter byggprojektet. Det ska ske i nära samarbete med String, i har också avtalat ett samarbetsprojektet mellan alla länder runt Fehmarn Bält, och Femern Business Council. Målet är att skapa en jätteregion med norra Tyskland och Öresund.

–Men vi har inget samarbete med Greater Copenhagen. Jag har försökt att sträcka ut en hand, men aldrig fått någon respons. Det kan vara tillfälligheter, säger Stig Rømer Winther.

Efter det tyska godkännandet har Femern Belt Development flera initiativ på väg, däribland fortbildning för näringslivet och marknadsföring av företagsområden i regionen. Det planeras också en stor näringslivskonferens i slutet av september på Lolland för hela Femern Belt Business Councils område.

–Vi låg lite efter medan vi väntade på godkännandet, men nu startar vi upp våra olika nätverk mellan företag och kommuner. Vi räknar med att danska byggarbetare sätter igång under 2019 och att fler börjar arbeta med projektet under 2020, säger Stig Rømer Winther.

De tyska myndigheternas beslut kan komma att överklagas, men de juridiska prövningarna väntas vara färdiga till den tyska byggstarten 2021.

Keld Broksø

Den 31 januari godkändes Fehmarn Bält-tunneln av tyska myndigheter. Det blev startskottet febril aktivitet och ett nytt svenskt fokus på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.