torsdag 18 april 2024

inloggad som

Fyra snabba till inkubatorsveteranen Rickard Mosell som lämnar noterade Xintela i Lund…

… och blir affärsrådgivare på Business Sweden, där han ska arbeta med snabbväxande bolag som vill satsa internationellt på Business Sweden.

Vad ska du göra på Business Sweden?

– Jag ska jobba med acceleratorprogrammet LEAP, ett samarbete mellan Business Sweden och branschorganisationen SISP. Mitt jobb handlar om att scouta bolag och hålla i workshops där startup- och scaleup-bolag som vill nå ut internationellt kan få hjälp. Det handlar också om att startup-världen ska få upp ögonen för Business Sweden och vad de kan göra för dem.

Blir du kvar och scoutar i Skåne?

– Det är målsättningen att verka här. Vi har ju ett kontor på Studio i Malmö, men är väldigt rörliga av oss. Vi är fyra i Sverige som jobbar med det här projektet på olika håll.

Vad lockade över dig?

– Konkret var det Gabriella Danielsson, som är verksamhetsansvarig för södra Sverige. Jag har ju jobbat i de här miljöerna sedan 1999 – på Innovation Skåne som blev Almi Innovation, Minc, Connect Region Syd och Ideon Innovation. Nu hamnar jag i en situation där bolagen funnits efter inkubatorstiden och där man har pengar att gå till främmande marknader. Det är nästa steg i ett typiskt bolags utveckling, och så får jag jobba med det. Det blir en resa för mig också.

 

LEAP delvis en politisk satsning och pågår fram till 2019. Kommer det att bli en fortsättning under nästa mandatperiod?

– Jag tror att mikro cap-scenen i Sverige är ganska unik, med First North och Aktietorget, och det har gjort att man kunnat kapitalisera väldigt tidigt. Det finns en väldigt bra mylla av internationellt gångbara bolag. Jag tror att man i alla politiska läger förstår att det är i scaleup-bolagen som nyanställningarna sker.

Felicia Frithiof

… och blir affärsrådgivare på Business Sweden, där han ska arbeta med snabbväxande bolag som vill satsa internationellt på Business Sweden. Vad […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.