lördag 27 april 2024

inloggad som

Krav på ett nytt Greater Copenhagen

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen offentliggjorde vid tiotiden på morgonen nedläggningen av Danmarks fem regioner som ett led i en ny sjukvårdsreform. Omgående restes det skånska önskemål om att återuppväcka Greater Copenhagen-samarbetet med en mer central styrning.

När de danska regionerna avskaffas får arbetet i Sydsvenska industri- och handelskammaren en förnyad intensitet, menar vice vd och policychef Per Tryding. Organisationen vill under 2019 återuppväcka Öresundssamarbetet genom en ny arbetsgrupp. Rapidus skrev i december om arbetsgruppen, som nu ska arbeta utifrån helt nya ramar utan de danska regionerna.

– De danska regionernas avskaffande innebär ju att man måste ändra organisationen i Greater Copenhagen-samarbetet, och ta det som en möjlighet att återuppväcka det, säger Per Tryding till Rapidus om det nya landskapet, och fortsätter:

– Man har ju i dag det lilla sekretariatet, som överlåter mycket till tjänstemän ute i regionerna. Det var en god idé att engagera dem, men drivkraften har varit liten. Det har varit en bristvara i Greater Copenhagen.

Per Tryding uppmanar danskarna att skapa nya samarbetsformer över Öresund.

– Danska kommuner finns ju fortfarande och de måste hitta sin nya roll, säger han.

Köpenhamns borgmästare Frank Jensen blev ny ordförande i Greater Copenhagen efter årsskiftet, där han efterträdde Heino Knudsen, Region Själlands ordförande. På samarbetets sekretariat, med fyra anställda, säger sekretariatschefen Sara Røpke till Rapidus:

– Det är så nytt att regionerna ska läggas ned, att vi i regionerna inte har haft tillfälle ännu att diskutera vad som händer nu. Därför kan jag inte kommentera det.

Keld Broksø

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen offentliggjorde vid tiotiden på morgonen nedläggningen av Danmarks fem regioner som ett led i en ny […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.