fredag 17 maj 2024

inloggad som

Saab Kockums växer till 600 anställda i Malmö

Innan försvarsjätten Saab köpte Kockums 2014, från tyska teknikkoncernen ThyssenKrupp Marine Systems, var det tal om nya nedskärningar i Malmö. Istället har antalet sysselsatta ökat från 250 till 600 personer, som bland annat arbetar med en ubåtsorder värd 7,6 miljarder kronor.

Ny platschef är Cecilia Larsson, som närmast kommer från en position som global utvecklingschef för enheten Body & Trim hos Volvo Cars i Göteborg.

– Saab Kockums absoluta spetskompetens är förstås design av ubåtar, det finns inte många i världen som behärskar det, bland annat att göra ubåtar som är omöjliga att upptäcka. Andra toppkompetenser är till exempel utveckling av Stirlingmotorer, som är ljudlösa och drivs med flytande syre. Bredden på våra projekt är allt ifrån total uppgradering av gamla ubåtar till utveckling av obemannade fartyg, säger Cecilia Larsson, som även är chef för utvecklingen inom Kockums – ett av Saabs sex affärsområden.

I affärsområdet designas och byggs ubåtar och ytfartyg. Utvecklingen sker i Malmö och produktionen i Karlskrona.

– De senaste åren har Saab investerat rejält i dessa anläggningar, säger Cecilia Larsson.

Anledningen är att Saab Kockums fick en order värd 7,6 miljarder kronor på två nya ubåtar till svenska försvaret 2015, med leverans 2022 till 2024.

Saab skrev i år under ett samarbetsavtal med Lunds universitet som inkluderar forskning, innovation och utbildning inom områden som elektromagnetisk fältteori, datavetenskap, energivetenskap och strukturell mekanik.

Affärsområdet Kockums, som förutom Malmö även omfattar en lika stor verksamhet i Karlskrona och mindre enheter i Helsingborg och Muskö i Stockholms skärgård, har fördubblat personalstyrkan sedan 2014 till 1.600, inklusive konsulter.

Saab-koncernen har totalt 17.000 anställda och hade förra året en global försäljning på 32 miljarder kronor, varav Kockums stod för 2,3 miljarder.

Elisabet Ottosson

Innan försvarsjätten Saab köpte Kockums 2014, från tyska teknikkoncernen ThyssenKrupp Marine Systems, var det tal om nya nedskärningar i Malmö. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]