tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Dansk superlaser till marknad i år

Ett år efter att ha mottagit Højteknologifondens Pasteur-pris för att utveckla en ny sorts infraröd laser är teknikbolaget NPT Photonics i Birkerød på väg mot lansering. Inför slutfasen söker företaget nu samarbete med Lunds universitet, som har gott renommé inom fältet.

NPT Photonics laser är en infraröd så kallad superkontinuum-laser, eller IR SuperK, vars ljus är uppåt en miljon gånger starkare än vanligt infrarött ljus. Det gör det möjligt att se detaljer som tidigare varit osynliga och snabbar upp molekylanalysen inom bland annat cancerforskning, livsmedelssäkerhet och analys av föroreningar. Tekniken har utvecklats i samarbete Aarhus universitet och Danmarks tekniske universitet.

— Vi kan använda lasern på alla processer som förbränner syre. Det är en annan teknik än exempelvis den som kommer användas i ESS, och ny teknik skapar nya marknader, säger NKT Photonics teknikchef Christian Vestergaard Poulsen.

I NKT Photonics nuvarande produktportfölj finna andra typer av lasrar samt optiska fibrer. Bolaget omsatte 110 miljoner danska kronor 2012 och gjorde en förlust på 6 miljoner.

— Då vi fick Pasteur-priset 2012 var det inte säkert att det skulle sluta med en produkt, det var ren teknikutveckling. Nu har vi beslutat att gå till marknaden och har lagt en plan för lanseringen. Som ett led i det tittar vi även på partnerskap med bolag och forskare i Lund, som är långt framme inom området, säger Christian Vestergaard Poulsen.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Ett år efter att ha mottagit Højteknologifondens Pasteur-pris för att utveckla en ny sorts infraröd laser är teknikbolaget NPT Photonics […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.