fredag 13 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fem snabba till nyfinansierade Malmöbolaget 2A Pharmas vd Søren Nielsen…

… som precis tagit in 27 miljoner kronor från svenska privata investerare. Sören Nielsen är till vardags professor vd Aalborgs universitet.

Varför har ni startat ett svenskt bolag med bas i Malmö när ni finns i danska Aalborg?

– För att det finns fler starka och riskvilliga investerare och riskkapitalbolag i Sverige än i Danmark. Det insåg vi när vi letade finansiering till två andra bolag vi startat – Synact Pharma som bildades i Lund förra året och noterades på Aktietorget samt Apoglyx som finns på Medicon Village.

Vad gör 2A Pharma?

– Första projektet är ett vaccin mot HPV, humana papillomvirus, som kan orsaka livmoderhalscancer. Dagens kommersiella vacciner skyddar bara mot 70 procent av dessa virusinfektioner. Vår teknologiplattform har en enorm potential för utveckling av bättre vacciner. Vi licensierade in den från tyska Medigene, där 2A Pharmas medgrundare och utvecklingschef John Nieland tidigare var verksam. Preben Bruun Nyzell är den tredje grundaren.

Hur långt räcker pengarna?

– Till och med att vi i klinisk fas I har visat att det fungerar. 2018 startar vi kliniska försök som tar cirka ett år. Därefter ska vi antingen sälja projektet för att finansiera nya egna projekt, eller driva projektet vidare i partnerskap till färdigt vaccin.

När kan ni ha ett färdigt vaccin?

– Det skulle kunna finnas på marknaden om cirka sex år. Det är en förhållandevis låg risk med projektet eftersom det är en kortare utvecklingstid än för vanliga läkemedel.

Vad händer sedan?

– Vi tar fram nya vacciner för behandling av bröstcancer, sjukdomar i centrala nervsystemet eller allergi, som alternativa behandlingsmetoder till existerande immunsystemtriggande läkemedel.

Elisabet Ottosson

… som precis tagit in 27 miljoner kronor från svenska privata investerare. Sören Nielsen är till vardags professor vd Aalborgs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Bonesupport tyngs av stark krona

    Bonesupport rivstartar 2025 med en rejäl tillväxt i framför allt USA. Men negativa valutaeffekter och ökade kostnader håller nere resultatet i det hyllade bencementbolaget från Lund.