onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Fem snabba till nyfinansierade Malmöbolaget 2A Pharmas vd Søren Nielsen…

… som precis tagit in 27 miljoner kronor från svenska privata investerare. Sören Nielsen är till vardags professor vd Aalborgs universitet.

Varför har ni startat ett svenskt bolag med bas i Malmö när ni finns i danska Aalborg?

– För att det finns fler starka och riskvilliga investerare och riskkapitalbolag i Sverige än i Danmark. Det insåg vi när vi letade finansiering till två andra bolag vi startat – Synact Pharma som bildades i Lund förra året och noterades på Aktietorget samt Apoglyx som finns på Medicon Village.

Vad gör 2A Pharma?

– Första projektet är ett vaccin mot HPV, humana papillomvirus, som kan orsaka livmoderhalscancer. Dagens kommersiella vacciner skyddar bara mot 70 procent av dessa virusinfektioner. Vår teknologiplattform har en enorm potential för utveckling av bättre vacciner. Vi licensierade in den från tyska Medigene, där 2A Pharmas medgrundare och utvecklingschef John Nieland tidigare var verksam. Preben Bruun Nyzell är den tredje grundaren.

Hur långt räcker pengarna?

– Till och med att vi i klinisk fas I har visat att det fungerar. 2018 startar vi kliniska försök som tar cirka ett år. Därefter ska vi antingen sälja projektet för att finansiera nya egna projekt, eller driva projektet vidare i partnerskap till färdigt vaccin.

När kan ni ha ett färdigt vaccin?

– Det skulle kunna finnas på marknaden om cirka sex år. Det är en förhållandevis låg risk med projektet eftersom det är en kortare utvecklingstid än för vanliga läkemedel.

Vad händer sedan?

– Vi tar fram nya vacciner för behandling av bröstcancer, sjukdomar i centrala nervsystemet eller allergi, som alternativa behandlingsmetoder till existerande immunsystemtriggande läkemedel.

Elisabet Ottosson

… som precis tagit in 27 miljoner kronor från svenska privata investerare. Sören Nielsen är till vardags professor vd Aalborgs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet.