fredag 29 mars 2024

inloggad som

Fem snabba till nyfinansierade Malmöbolaget 2A Pharmas vd Søren Nielsen…

… som precis tagit in 27 miljoner kronor från svenska privata investerare. Sören Nielsen är till vardags professor vd Aalborgs universitet.

Varför har ni startat ett svenskt bolag med bas i Malmö när ni finns i danska Aalborg?

– För att det finns fler starka och riskvilliga investerare och riskkapitalbolag i Sverige än i Danmark. Det insåg vi när vi letade finansiering till två andra bolag vi startat – Synact Pharma som bildades i Lund förra året och noterades på Aktietorget samt Apoglyx som finns på Medicon Village.

Vad gör 2A Pharma?

– Första projektet är ett vaccin mot HPV, humana papillomvirus, som kan orsaka livmoderhalscancer. Dagens kommersiella vacciner skyddar bara mot 70 procent av dessa virusinfektioner. Vår teknologiplattform har en enorm potential för utveckling av bättre vacciner. Vi licensierade in den från tyska Medigene, där 2A Pharmas medgrundare och utvecklingschef John Nieland tidigare var verksam. Preben Bruun Nyzell är den tredje grundaren.

Hur långt räcker pengarna?

– Till och med att vi i klinisk fas I har visat att det fungerar. 2018 startar vi kliniska försök som tar cirka ett år. Därefter ska vi antingen sälja projektet för att finansiera nya egna projekt, eller driva projektet vidare i partnerskap till färdigt vaccin.

När kan ni ha ett färdigt vaccin?

– Det skulle kunna finnas på marknaden om cirka sex år. Det är en förhållandevis låg risk med projektet eftersom det är en kortare utvecklingstid än för vanliga läkemedel.

Vad händer sedan?

– Vi tar fram nya vacciner för behandling av bröstcancer, sjukdomar i centrala nervsystemet eller allergi, som alternativa behandlingsmetoder till existerande immunsystemtriggande läkemedel.

Elisabet Ottosson

… som precis tagit in 27 miljoner kronor från svenska privata investerare. Sören Nielsen är till vardags professor vd Aalborgs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]