torsdag 18 juli 2024

inloggad som

Fem snabba till nyfinansierade Malmöbolaget 2A Pharmas vd Søren Nielsen…

… som precis tagit in 27 miljoner kronor från svenska privata investerare. Sören Nielsen är till vardags professor vd Aalborgs universitet.

Varför har ni startat ett svenskt bolag med bas i Malmö när ni finns i danska Aalborg?

– För att det finns fler starka och riskvilliga investerare och riskkapitalbolag i Sverige än i Danmark. Det insåg vi när vi letade finansiering till två andra bolag vi startat – Synact Pharma som bildades i Lund förra året och noterades på Aktietorget samt Apoglyx som finns på Medicon Village.

Vad gör 2A Pharma?

– Första projektet är ett vaccin mot HPV, humana papillomvirus, som kan orsaka livmoderhalscancer. Dagens kommersiella vacciner skyddar bara mot 70 procent av dessa virusinfektioner. Vår teknologiplattform har en enorm potential för utveckling av bättre vacciner. Vi licensierade in den från tyska Medigene, där 2A Pharmas medgrundare och utvecklingschef John Nieland tidigare var verksam. Preben Bruun Nyzell är den tredje grundaren.

Hur långt räcker pengarna?

– Till och med att vi i klinisk fas I har visat att det fungerar. 2018 startar vi kliniska försök som tar cirka ett år. Därefter ska vi antingen sälja projektet för att finansiera nya egna projekt, eller driva projektet vidare i partnerskap till färdigt vaccin.

När kan ni ha ett färdigt vaccin?

– Det skulle kunna finnas på marknaden om cirka sex år. Det är en förhållandevis låg risk med projektet eftersom det är en kortare utvecklingstid än för vanliga läkemedel.

Vad händer sedan?

– Vi tar fram nya vacciner för behandling av bröstcancer, sjukdomar i centrala nervsystemet eller allergi, som alternativa behandlingsmetoder till existerande immunsystemtriggande läkemedel.

Elisabet Ottosson

… som precis tagit in 27 miljoner kronor från svenska privata investerare. Sören Nielsen är till vardags professor vd Aalborgs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Miljardavtalet sprack

  Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Magle på köparstråt

  Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

 • Färgrikt bolag söker kapital

  Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

 • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

  I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

 • Till salu: app mot psykisk ohälsa

  Bolaget bakom hälsoappen Ablemind är försatt i konkurs. Men konkursförvaltaren är optimistisk och tror att han snabbt kan hitta en ny ägare till bolagets digitala verktyg.

 • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

  Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

 • Camurus lyfter på rapport

  Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.

 • Ascelia rusar på fas 3-resultat

  Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

 • USA-flytt lyfter Immunovia

  Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.