söndag 25 februari 2024

inloggad som

Danskt ESS-projekt öppnas för småföretag

Förberedelserna är i full gång för en ny förening av mindre och mellanstora danska företag som vill närma sig Max IV och ESS. Föreningen är en utlöpare till projektet Linx, som med 78 miljoner danska kronor i finansiering ska agera brygga mellan det danska näringslivet och miljardanläggningarna i Lund.

Linx har redan samlat storföretag som Novo Nordisk, Novozymes, Grundfos och Velux Rockwool som näringslivsparter. Därutöver deltar landets tyngsta lärosäten, bland andra Köpenhamns universitet, Danmarks tekniska universitet (DTU) och Aarhus universitet.

Men i skiktet under dessa aktörer finns det en rad mindre och mellanstora företag som inte har ekonomiska muskler att bli projektpartner och delta i samarbetet fullt ut. De är målgruppen för den nya föreningen, uppger Jimmy Binderup Andersen, som i våras utsågs till direktör för Linx-projektet.

jimmy binderup andersen– Vi förväntar oss vara igång med föreningen senare i höst. Vi kommer även skapa Linx Academy för utbildningsinsatser riktade mot mindre företag, säger han till Rapidus.

Enligt Jimmy Binderup Andersen stiger intresset för Max IV och ESS successivt på den danska sidan. Han arbetar för närvarande på en lång rad ansökningar till Linx om projekt kopplade till forskningsanläggningarna i Lund.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Förberedelserna är i full gång för en ny förening av mindre och mellanstora danska företag som vill närma sig Max […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.