lördag 4 maj 2024

inloggad som

Danskt ESS-projekt öppnas för småföretag

Förberedelserna är i full gång för en ny förening av mindre och mellanstora danska företag som vill närma sig Max IV och ESS. Föreningen är en utlöpare till projektet Linx, som med 78 miljoner danska kronor i finansiering ska agera brygga mellan det danska näringslivet och miljardanläggningarna i Lund.

Linx har redan samlat storföretag som Novo Nordisk, Novozymes, Grundfos och Velux Rockwool som näringslivsparter. Därutöver deltar landets tyngsta lärosäten, bland andra Köpenhamns universitet, Danmarks tekniska universitet (DTU) och Aarhus universitet.

Men i skiktet under dessa aktörer finns det en rad mindre och mellanstora företag som inte har ekonomiska muskler att bli projektpartner och delta i samarbetet fullt ut. De är målgruppen för den nya föreningen, uppger Jimmy Binderup Andersen, som i våras utsågs till direktör för Linx-projektet.

jimmy binderup andersen– Vi förväntar oss vara igång med föreningen senare i höst. Vi kommer även skapa Linx Academy för utbildningsinsatser riktade mot mindre företag, säger han till Rapidus.

Enligt Jimmy Binderup Andersen stiger intresset för Max IV och ESS successivt på den danska sidan. Han arbetar för närvarande på en lång rad ansökningar till Linx om projekt kopplade till forskningsanläggningarna i Lund.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Förberedelserna är i full gång för en ny förening av mindre och mellanstora danska företag som vill närma sig Max […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.