lördag 4 maj 2024

inloggad som

Carlsberg backar upp näringslivsprojekt kring ESS

Det danska Linx-projektet, som med en budget på 78 miljoner danska kronor ska skapa samarbeten med ESS och Max IV i Lund, är i färd med att expandera kraftigt.

Från de nuvarande 15 medlemmarna, Aarhus och Köpenhamns universitet, Danmarks tekniske universitet och 12 stora bolag, arbetar nu Linx på att få in tio nya medlemmar, uppger Linx-chefen Jimmy Binderup Andersen.

– Vi har stora ambitioner. Vi är god väg att få de tio nya medlemmarna och har löften från Carlsberg och Teknologisk Institut. Med den nuvarande finansieringen, med bland annat 50 miljoner danska kronor från Innovationsfonden fram till 2020, så siktar vi redan nu på en version 2.0 efter det. Här pratar vi om uppemot 100 nya medlemmar, säger Jimmy Binderup Andersen till Rapidus.

Syftet med Linx är att agera brygga mellan danska företag och ESS och Max IV. Universiteten är med för att hjälpa de danska bolagen att utnyttja ESS och Max IV till produktutveckling via anläggningarnas kraftfulla neutron- och röntgenmikroskop.

Linx kommer använda anläggningarna i Lund till att stärka danska forskningsmiljöer samt bolagens innovations- och konkurrenskraft för bland annat produktionsteknik, energi, livsmedel och läkemedel. Bland annat vill Linx-medlemmen Grundfos använda nya metoder i materialforskning till produktutveckling, uppger den globala koncernens seniora forskningsrådgivare Poul Toft Fredriksen.

Keld Broksø

Klik her for att se dansk version af artikeln

Det danska Linx-projektet, som med en budget på 78 miljoner danska kronor ska skapa samarbeten med ESS och Max IV […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.