onsdag 17 april 2024

inloggad som

Få nyheter i tillväxtrapport

|  

Efter tre års tankemödor – och cirka 10 miljoner i kostnader –  har Tillväxtkommissionen i Malmö blivit klar med sin slutrapport.  Den har ett antal rekommendationer för hållbar och inkluderande tillväxt, ett av huvudområdena är näringsliv och entreprenörskap.

I oktober 2020 inrättade kommunstyrelsen i Malmö en tillväxtkommission. Dess uppdrag har varit att analysera förutsättningarna för en inkluderande och hållbar tillväxt i Malmö, samt att ge rekommendationer framåt.Nu är slutrapporten ”Malmö – En stad, två berättelser” klar och överlämnad till Malmö stad.

Rekommendationerna är inom fem områden, där ett område är näringsliv och entreprenörskap. Åtgärdsförslagen inom detta område har enligt rapporten två huvudsakliga syften: att understödja och ytterligare stärka utvecklingen av Malmös privata näringsliv, samt att underlätta för fler av stadens invånare att ta del av tillväxten genom sysselsättning och företagande. Åtgärdsförlagen inom detta område omfattar bland annat företagsklimat, förutsättningar för soloföretagande, regional samverkan i etableringsfrågor, pendlingsmöjligheter samt tillgång till riskkapital.

I Malmö är det i första hand det kunskaps- och teknikintensiva näringslivet som har vuxit. Tillväxtkommissionen betonar dock att Malmö inte kan förlita sig på att tillväxten i denna del av ekonomin löser Malmös problem med hög arbetslöshet och högt utanförskap.

Slutrapporten beskriver Malmö som en tudelad stad. Ur ett perspektiv beskrivs Malmös omvandling från industristad till en plattform för kunskapsintensivt och teknikdrivet företagande med goda utvecklingsmöjligheter framåt. Det andra perspektivet handlar om att en för stor del av Malmöborna inte är med i utvecklingen.

Martin Linderoth

Uppdraget kostade Malmö Stad 10 miljoner kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Miljonregn över skånska startups

    ,
    Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.