tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Minskad utlåning till skånska innovationsbolag

Efter att tidigare ha ökat kraftigt sjönk Almi Företagspartners utlåning till skånska bolag med 45 miljoner kronor under 2016. Framförallt har Almi tvingats bli restriktivare med att bevilja så kallade tillväxtlån till innovationsbolag.

Tillväxtlånen introducerades i början av 2015 då Europeiska Investeringsbanken gick in som garant för halva lånesumman upp till 1,2 miljarder kronor för hela Sverige. Under 2015 stod tillväxtlånen för nästan halva Almi Skånes utlåning. Den genomsnittliga summan till ett enskilt innovationsbolag var 2,2 miljoner kronor – klart högre än för Almis traditionella företagslån.

Delar av pengarna för tillväxtlånen var vikta åt mer riskfyllda lån åt företag i tidig fas. Och det är här det varit störst tryck, uppger Almi Skånes vd Anders Norman.

– När vi lanserade tillväxtlånen fanns ett uppdämt behov bland företagen. Den stora bulken av dessa betade vi av under 2015 och början av 2016, säger han till Rapidus.

De tillväxtlån Almi beviljar i dag är främst för innovationsbolag som kommit längre i utvecklingen och där risken därför är lägre.

I gengäld introducerade Almi förra våren mikrolån, på uppåt 200.000 kronor, till helt nya affärsidéer. Medan den totala utlånade summan 2016 sjönk till 305 miljoner kronor steg därför antalet beviljade lån något, till 451 stycken. Bland de som fyllt kassan med Almipengar under året finns Malmöbolaget Simpliday, som lånade 1,8 miljoner kronor.

I november rapporterade Rapidus att Almi gått till tingsrätten för att kräva tillbaka ett lån på 1,4 miljoner kronor från det hårt pressade teknikbolaget Wattguard i Malmö. Men enligt Anders Norman är det ovanligt att de företag Almi lånar ut pengar till inte kan betala tillbaka.

– Med den högkonjunktur vi har är det väldigt lite konkurser, trots att jag tycker vi tar mycket risk och går in i svåra projekt, säger han.

Erik Olausson

Efter att tidigare ha ökat kraftigt sjönk Almi Företagspartners utlåning till skånska bolag med 45 miljoner kronor under 2016. Framförallt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.