torsdag 28 mars 2024

inloggad som

25 miljoner från Almi till skånska innovationsbolag

Almi återinför Tillväxtlånet, som riktar sig till innovativa bolag som behöver pengar till utveckling eller rörelsekapital. Totalt sätter Almi av 200 miljoner kronor för låneformen, varav 25 miljoner öronmärks för Skåne.

– Lånet ska stötta företag som har lite större kapitalbehov i tidiga faser. Många har utmaningar i det som kallas dödens dal, där de har verifierat en produkt eller tjänst, men har en bit kvar till att komma ut på marknaden. Det kanske behövs mellan 5 och 20 miljoner kronor, för mycket för affärsänglar, men för lite för institutionerna, säger Johan Olsén, affärschef på Almi Företagspartner Skåne.

Tillväxtlånet har funnits tidigare, under en treårsperiod till och med januari 2018. Att det redan återkommer beror på att Almi fått till ett samarbete med Europeiska Investeringsfonden, EIF. Lånen får vara på mellan 0,5 och 5 miljoner kronor, vilket i normalfallet är halva kapitalbehovet.

– Garantin från EIF gör att vi kan sänka räntan något och förbättra amorteringsvillkoren. Förra perioden gjorde vi ofta lånen tillsammans med banker eller investerare. Vi får ju inte konkurrera med privata sektorn, men vi kan komplettera den. Säkerheterna är inte alltid 100 procent som bankerna vill ha, men då kan vi dela på risken, säger Johan Olsén.

Förra veckan var du kritisk mot Vinnovas fördelning av medel över landet, att Stockholm fick för mycket och Skåne för lite. Nu lägger Almi en åttondel av den här summan i Skåne, är det rätt nivå?

– Det är ett steg åt rätt håll åtminstone. Om pengarna för Skåne tar slut så kan vi skaffa mer, allt har inte fördelats mellan olika län. Så det är upp till de skånska företagen att visa vad vi går för, säger Johan Olsén.

Niclas Lindstrand

Almi återinför Tillväxtlånet, som riktar sig till innovativa bolag som behöver pengar till utveckling eller rörelsekapital. Totalt sätter Almi av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]