tisdag 23 april 2024

inloggad som

Stark konjunktur spås för skånska företag

|  
|  

De skånska bankerna tror på en stark konjunkturutveckling för små och medelstora företag i Skåne. Det framgår av en undersökning bland 100 bankkontorschefer som genomförts på uppdrag av Almi.

– I Skåne ser många positivt på konjunkturen resten av året. Det som sticker ut i vårt län är att vi har ett diversifierat näringsliv med god innovationskraft, kreativitet och ett fint företagsfrämjande system med mycket stöd för små och medelstora företag. Det gör oss mindre känsliga för den nationella konjunkturen, säger Marie Krüeger, vd på Almi Skåne.

Varje kvartal tar Almi tempen på marknadsläget för företagen genom att intervjua 100 bankkontorschefer runt om i landet. I den senaste undersökningen som genomfördes i slutet av mars tror varannan bankkontorschef på en starkare konjunkturutveckling under årets andra kvartal. I Skåne har det varit få konkurser och många företag har gått bra, även i branscher som haft det tufft.

– Företagen verkar överleva och vi hade förväntat oss fler konkurser, vilket är glädjande. Många har varit fantastiska på att ställa om och anpassat sig till helt nya förutsättningar Det finns självklart stora utmaningar med hög arbetslöshet i vissa branscher, där är företagens framgångar nyckeln för att fler ska få chansen på arbetsmarknaden, säger Marie Krüeger.

Marie Krüeger tror att förutsättningarna för företagande kommer att se annorlunda ut även efter pandemin och att företagen kommer att fortsätta behöva förhålla sig till det nya läget.

– Förutom att ge möjligheter till finansiering vill vi hjälpa företagen att ställa om sina affärsmodeller, så att de blir mer motståndskraftiga för snabba förändringar. Mycket av det vi gör just nu är affärsutveckling mot hållbar tillväxt, internationalisering, innovation och digitalisering.

Julia Eriksson

De skånska bankerna tror på en stark konjunkturutveckling för små och medelstora företag i Skåne. Det framgår av en undersökning […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad