lördag 13 april 2024

inloggad som

Almi Skåne: “Vinnovas medel speglar inte regionernas innovationskraft”

|  ,
|  

Häromveckan rapporterade Rapidus att knappt elva av de 90 miljoner kronor Vinnova fördelade i den senaste omgången innovationsstöd landar hos skånska bolag. Samtidigt går nästan hälften av stödet till Stockholm, en siffra som inte speglar fördelningen av innovationskraft i landet. Det menar Johan Olsén, affärschef på Almi Skåne, som är kritisk till att Vinnova saknar regional närvaro.

– Jag tror det är rätt uppenbart att det är ett mentalt, men även fysiskt, avstånd mellan Skåne och Stockholm. It takes two to tango, men jag tycker det är myndigheternas, och i det här fallet Vinnovas, ansvar att bjuda upp till dans. För att göra det måste man vara närmare, helt enkelt, säger han till Rapidus.

Johan Olsén menar att myndigheten går miste om goda ansökningar och pekar på att över hälften av Vinnovas informationsträffar för uppstartsbolag förra året var förlagda till Stockholm. Ett mer rättvisande mått på faktisk innovationskraft, föreslår han, är de regionala Almi-kontorens eget tillväxtlån till innovativa företag. 

Här står Stockholms län för 30 procent av de beviljade lånen förra året, lika mycket som Skåne (13) och Västra Götaland (17) tillsammans. Andelen motsvarar nästintill exakt siffrorna för nyföretagande fördelat per län. Av Vinnovas innovationsstöd gick däremot 45 procent till Stockholm i den senaste omgången.

Vinnova har i uppdrag av Näringsdepartementet att främja hållbar innovation genom att ge ekonomiskt stöd till företag, forskning och civilsamhälle. För ändamålet har myndigheten omkring tre miljarder kronor årligen att dela ut.

– Vinnova har fasligt mycket pengar, och en del går till inkubatorerna, en del går till oss på Almi. Men pengar är inte allt, man måste komplettera det med närvaro. Tillväxtverket har kontor runtom i länen, varför kan inte Vinnova ha det?

– Jag talar nog för alla Almibolag när jag säger: vi har kontor, vi kan hyra ut rum, det är bara att komma, fortsätter Johan Olsén.

Är det en öppen inbjudan?

– Det är en stående inbjudan.

Innovationsmyndigheten Vinnova har kontor i Stockholm och i Bryssel, och ett tätt samarbete med entreprenörskapsfrämjande Tillväxtverket. Almi Skåne är ett av 16 regionala dotterbolag till statligt helägda Almi Företagspartner. I koncernen ingår också de åtta regionala riskkapitalfonderna inom Almi Invest.

Felicia Frithiof

Häromveckan rapporterade Rapidus att knappt elva av de 90 miljoner kronor Vinnova fördelade i den senaste omgången innovationsstöd landar hos […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.