måndag 5 juni 2023

inloggad som

200 skånska företag har redan sökt brygglån

|  
|  

Förra veckan började Almi hantera brygglån för företag som fått inkomstbortfall på grund av coronaviruset. Redan nu har 200 skånska företag ansökt om sådana lån, säger Almi Skånes vd Marie Krüeger till Rapidus

– Företagen hade börjat ansöka om brygglån redan innan de fanns, de första ansökningarna kom när regeringen berättade att den skulle införa brygglånen. Just nu blir vi approcherade av många kunder som själva tar initiativ, inte bara till lån utan också till affärsutvecklingsmöjligheter, säger Marie Krüeger.

Brygglånet är speciellt anpassat till företag som får inkomstbortfall på grund av coronapandemin. Det kräver att företaget var bärkraftigt vid årsskiftet och bedöms kunna rida ut krisen så att det blir bärkraftigt igen. Brygglånet löper på ett år med reducerad ränta och möjligheter att få amorteringsfritt. Efter ett år kan det antingen betalas tillbaka eller förvandlas till ett vanligt företagslån.

– Den högsta räntesatsen är 4,95 procent och sedan går det nedåt för de med högre kreditklassning. Anledningen till att vi inte kan ge lägre ränta är att vi ska vara ett komplement till bankerna, inte en konkurrens. Även startups kan ansöka om brygglånet, om de har en bra affärsidé och kanske lockat affärsänglar redan, säger Marie Krüeger.

Besöksnäringen och restaurangbranschen dominerar bland de runt 200 företag som redan sökt lånet. För att hantera krisen nyanställer Almi nio personer som adderas till de 30 rådgivare som finns på plats. Dessutom bemannar Almi delar av den företagsakut som Region Skåne startat.

– Vi har inte bara lån utan har också skruvat på affärsutvecklingstjänsterna så att de kan gälla på två till fem månaders sikt i stället för två till fem år, där vi kan hjälpa med handlingsplan och likviditetsplan. Men många företag har för liten uthållighet och dåligt med buffertkapital. Jag önskar att alla klarar sig, men det är tyvärr inte troligt, säger Marie Krüeger.

Niclas Lindstrand

Förra veckan började Almi hantera brygglån för företag som fått inkomstbortfall på grund av coronaviruset. Redan nu har 200 skånska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl