lördag 27 april 2024

inloggad som

Almis utlåning fördubblad på ett år

|  
|  

För ett år sedan lanserade Almi med statlig uppbackning brygglån för att hjälpa företag att överleva coronapandemin. Under den tiden har Almis utlåning fördubblats mot föregående år och både nya brygglån och omfinansiering av de gamla är på väg.

– 2020 dubblade vi både volymen på lån och på våra affärsutvecklingstjänster så det har känts otroligt meningsfullt att arbeta på Almi under året som gått, säger Marie Krüeger, vd för Almi Företagspartner Skåne.

Nu har många av brygglånen löpt i det år som var tänkt innan amorteringen skulle börja. Men eftersom pandemin inte är över erbjuds dels Brygglån 2.0 med liknande förutsättningar, dels en möjlighet att förlänga de existerande lånen.

– Återbetalningen kan skjutas upp i som mest 72 månader och amorteringen i upp till ett halvår. Men någon gång måste man börja betala av dem. När vi rullade ut lånen förra våren skulle vi se tre till sex månader framåt, så det fanns en naivitet även hos oss om att det skulle gå över snabbt. Det var kanske tur att vi inte visste hur länge pandemin skulle vara, det hade varit mentalt tufft, säger Marie Krüeger.

Fortfarande kommer det förfrågningar om brygglån och Almi har bemannat upp för att möta den ökade efterfrågan. Det är dock inte alls samma takt som förra våren, då mängden låneansökningar under en tid fyrdubblades.

– Som mest hade vi 14 konsulter inne för att hantera lån och affärsutveckling och vi har ökat den fasta gruppen med tio personer. Även i år har vi fått större resurser från ägaren. Men det är inte bara brygglån och krishantering som efterfrågas, förvånansvärt många har haft en stor tillväxt, säger Marie Krüeger.

Niclas Lindstrand

För ett år sedan lanserade Almi med statlig uppbackning brygglån för att hjälpa företag att överleva coronapandemin. Under den tiden […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.