fredag 19 april 2024

inloggad som

Ny studie: Jämställda företag är mer lönsamma

|  
|  

Bara 16 procent av de skånska företagens styrelser är jämställda, en siffra som står och stampar på oförändrad nivå. Det visar en ny rapport från Luleå tekniska universitet som gjorts på uppdrag av Almi. På samma gång visar det sig att företag med jämställda styrelser har en signifikant högre lönsamhet än övriga företag.

– Det är beklämmande att det går så långsamt, och just när det kommer till jämställdheten i styrelser står det i stort sett stilla. Normer och stereotyper är en stor del av problemet och samhällsstrukturerna i stort. Vi behandlar män och kvinnor olika, säger Marie Krüeger, vd på Almi Skåne.

Undersökningen visar också att företag med jämställda styrelser har både bättre lönsamhet och omsättning än de som har en sned könsfördelning.

– Vi ser att en jämställd styrelse bidrar positivt till företagets utveckling. Vi har märkt att det är viktigt att framhäva just lönsamheten, eftersom de flesta företag tyvärr inte drivs av idén om rättvisa och jämställdhet. När människor ser vinsten i att lyckas med jämställdhet förstår fler vikten av mångfald.

Marie Krüeger säger att det händer något när fokus läggs på hur kommunikationen sker och då framförallt på att kommunicera på inkluderande och könsneutralt sätt.

– När vi lyssnar på de behov som finns inom en grupp, och lämnar tanken på ”one size fits all” så blir det också fler som engagerar sig. Även erfarenhetsutbyte mellan olika kvinnor har varit ett lyckat koncept. En personlig reflektion jag har är att man inte ska vara helt främmande för kvotering, i dag finns det ju redan en osynlig kvotering där män rekryterar män, så kvotering skulle vara ett effektivt sätt för att förändra det.

Julia Eriksson

Bara 16 procent av de skånska företagens styrelser är jämställda, en siffra som står och stampar på oförändrad nivå. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.