måndag 29 april 2024

inloggad som

Katam närmar sig marknaden med mobil skogsmätning

Uppbackade med utvecklingsbidrag på 2,3 miljoner kronor är Sony-avknoppningen Katam snart redo att lansera sitt digitala skogsmätarverktyg på marknaden. Samtidigt flyttar bolaget till entreprenörshuset The Ground för att få närmare till kompetens inom avancerad bildanalys.

Grundarna Krister Tham och Magnus Kåreby jobbade båda som projektledare på Sony Mobile innan de våren 2015 började utveckla ett digitalt verktyg för att mäta mängden trä i växande skog med en vanlig mobiltelefon. Mjukvaran bygger på avancerad bildanalys och har mindre felmarginaler än dagens analoga skogsmätningsmetoder. Katams mjukvara förbättras dessutom i takt med att den används och därmed tränas på nya exempel.

Efter att ha beviljats utvecklingsbidrag på två miljoner kronor från Energimyndigheten och 300.000 kronor från Norrskogs Forskningsstiftelse står Katam redo att presentera en prototyp av mjukvaran på skogsmässan Elmia Wood i juni. För närvarande testas tekniken av ett av de större svenska skogsbolagen och under hösten planerar bolaget att släppa den kommersiellt.

– Vi börjar med att vända oss mot professionella användare på de stora skogsbolagen, men framöver är tanken att det ska vara möjligt även för mindre skogsägare att använda den, säger vd Magnus Kåreby.

Bolaget räknar med att behöva få in sex miljoner kronor i riskkapital för att lansera produkten på den svenska marknaden samt i Finland och Brasilien, där man har kontakter.

– Bidraget från Energimyndigheten gör att vi har ganska bra uthållighet men vi skulle vilja gasa mer, säger teknikchefen Krister Tham.

I dag jobbar drygt tio personer med bolaget på motsvarande sex heltidstjänster. Teamet har hittills haft sin hemvist på Minc men står i begrepp att flytta till The Ground, även det i Malmö.

– En anledning är att vi vill komma närmare kompetens inom avancerad bildanalys, säger Krister Tham och nämner Mappillary och Modcam – båda med kontor på The Ground – som potentiella samarbetspartner.

Elin Andersson Rosenstock

Uppbackade med utvecklingsbidrag på 2,3 miljoner kronor är Sony-avknoppningen Katam snart redo att lansera sitt digitala skogsmätarverktyg på marknaden. Samtidigt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.