fredag 19 april 2024

inloggad som

Nyfinansierat Katam värvar tungt

|  
|  ,

Malmöbaserade Katam Technologies får in tre miljoner kronor och nya tunga delägare. En av dem är Bengt-Arne Molin, tidigare vd för Sony Mobile Communications i Lund, som tar över som ordförande i bolaget.

Största investeringen i den aktuella finansieringsrundan gör affärsängeln Filip Larsson, som bland annat ligger bakom mjukvarubolaget Tilf och var en av de tidiga investerarna i Storytel. Även SLU Holding och investeringsbolaget I Love Lund medverkar i rundan.

– I Love Lund investerar egentligen bara i Lundabolag, vilket vi ju var från början. Nu tittar vi på att flytta tillbaka till Lund och köra en större finansieringsrunda 2020, säger Krister Tham, vd och grundare på Katam.

Pengarna ska gå till att förstärka säljorganisationen som redan nu har kunder både i Sverige och globalt. Bolaget har lanserat två mjukvarubaserade produkter inom skogsanalys.

– Produkterna skapar beslutsdata för att kunna bedriva ett mer lönsamt och hållbart skogsbruk. Ambitionen är att de ska medföra en ökad volymtillväxt och ett förbättrat utbyte av skogen, vilket ju är en viktig pusselbit för att motverka växthuseffekten, säger Krister Tham.

Den ena är en mobilapplikation som med hjälp av djupinlärning kan dra slutsatser om ett träd utifrån kännetecken i en bild. Den andra produkten är en molnbaserad tjänst som kartlägger alla träd i en skog med hjälp av bilder från en vanlig konsument-drönare.

– Användandet av drönare inom skogsbruk har exploderat de senaste åren. Vår tanke är att ta drönaren från att vara ett förlängt titthål, som bara fotograferar, till ett riktigt mätverktyg.

Emiliano Strauss

Malmöbaserade Katam Technologies får in tre miljoner kronor och nya tunga delägare. En av dem är Bengt-Arne Molin, tidigare vd […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.