fredag 29 september 2023

inloggad som

De startar innovationshub för kvinnor

Åtta entreprenörskvinnor går samman och startar The House, en innovationshub i Malmö endast för kvinnor.

Det hela började på ett evenemang på Minc på internationella kvinnodagen i mars tidigare i år. De åtta kvinnorna kom i samspråk och enades om att det inte bara finns för få kvinnliga entreprenörer och ägare, utan även att förutsättningarna för kvinnor att bli just det är för dåliga.

Sedan gick det fort. De tog kontakt med den välkända innovationshubben The Ground i Malmö och vd Laura Patel Smith som nu upplåter ett helt våningsplan för kvinnohubben som får namnet The House.

– Namnet är så klart en ordlek som syftar på att vi ska bygga ett hus från grunden, säger Lisa Remnelid, en av grundarna, och fortsätter:

– Vi tror att kvinnors förutsättningar att lyckas som entreprenörer ökar om de får en plats som känns trygg och fri från sådant som kan få kvinnor att känna sig tvungna att bete sig som män, med männens sätt att tänka och bedriva entreprenörskap på.

Laura Patel Smith fyller på:

– När de kom till mig med idén om The House såg jag möjligheterna direkt, med det ekosystem vi har på The Ground. Vi vill tillhandahålla en trygg plats där kvinnliga entreprenörer kan få energi och fokusera på sin kreativitet utan att känna sig dömda eller att de inte passar in, säger hon.

Syftet är att stötta kvinnor genom att ge dem verktyg för att utveckla eller skala upp deras företag. På The Ground blir det bland annat nätverksträffar, workshoppar och organiserad coachning kring företagsekonomi, finansiering och hållbarhet. Av kvinnor, för kvinnor.

The House söker nu kvinnliga, eller ickebinära, entreprenörer med affärsidéer som bidrar till hållbarhet. Dörrarna öppnas formellt den 19 oktober då The House håller en öppningsfest på Bredgatan 4 i Malmö.

– Vi tror att Malmö har förutsättning att bli Europas ledande stad för kvinnligt entreprenörskap till 2030. The House skapas med den visionen, säger en annan medgrundare, Victoria Sandberg.

De åtta medgrundarna har tillsammans en internationell bakgrund från bland annat teknik- och startupscenen. Arbetsspråket på The House blir engelska.

På bilden uppifrån till vänster: Anne-Charlotte Joubert (specialist på kapitalresning i EU), Carina Gunnarsdotter (entreprenör och hållbarhetsstrateg), Victoria Sandberg (entrepenör), Lisa Remnelid (entreprenör och affärsutvecklare), Karolina Mazetyte (social entreprenör), Poliana Dias (marknadsföring och kommunikation), Avital Perry (ed-tech-specialist), Ashley Schilling (eventproffs) samt Laura Patel Smith (vd The Ground).

Gunnar Wrede

Åtta entreprenörskvinnor går samman och startar The House, en innovationshub i Malmö endast för kvinnor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad