fredag 26 april 2024

inloggad som

Katam stärker närvaron i Latinamerika

|  
|  

Katam Technologies startar ett brasilianskt dotterbolag med fem anställda. Lundabolaget ska nu intensifiera försäljningen av sin AI-tjänst för skogsbruk på en av världens viktigaste marknader.

Katams aktieägare satsar 6 miljoner kronor i bolaget för att stötta den internationella expansionen.

– Vi har redan nått break-even i Latinamerika. De nya pengarna ska användas för att expandera på nya marknader. Tillsammans med nuvarande och kommande intäkter räknar vi med att uppnå positivt kassaflöde även utanför Latinamerika. I Latinamerika finns många av världens största skogsbolag. Vårt nästa steg är att bearbeta Sydostasien där vi planerar att sätta upp ett sälj- och supportkontor, säger Katams grundare Krister Tham.

Bolaget säljer prenumerationer på sin AI-baserade molntjänst för digital mätning och bedömning av varje enskilt träd i skogsbestånd med hjälp av drönare och video. Tjänsten kortar avsevärt tiden jämfört med manuella skogsbedömningar genom att bearbeta filmad data och ge beslutsunderlag för att optimera odlingen.

– Skogsindustrin är trög när det gäller att ta till sig ny teknik. Det är en stor omställning och vi får ha tålamod. Träd växer långsamt i Sverige men i Latinamerika är eukalyptusträd klara för avverkning efter sju-åtta år, så där är skogsägarna mer benägna att ta till sig ny teknik. Nu har vi fem kunder som använder Katam operativt och 15-20 latinamerikanska bolag som står på tröskeln för att införa vår teknik, säger Krister Tham.

I nyemissionen deltog SLU Holding, Almi Invest Greentech, I Love Lund och Giscom som är ett Lundabaserat investeringsbolag i skogsbranschen.

Samtidigt övertar Katams försäljningschef Magnus Karlson vd-rollen från Krister Tham, som blir teknisk chef. Magnus Karlson fortsätter även som försäljningschef. Han var tidigare stationerad i Latinamerika i andra uppdrag med kunder i samma bransch.

Elisabet Ottosson

Skogsmätningsföretaget Katam från Lund öppnar i Brasilien.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.