lördag 20 april 2024

inloggad som

Katam lanserar i dag

|  
|  

Katam Technologies lanserar i dag sin färdiga produkt, en webbportal med AI-baserade tjänster för tolkning av bilder och filmer av skogsbestånd. Detta ska optimera skötseln och öka avkastningen i skogsbruk, samt skapa klimatnytta eftersom mer skog ger mer bunden koldioxid. Bolaget håller på att ta in tio miljoner kronor i en nyemission där 70 procent är klara, enligt bolagets vd och grundare Krister Tham.

– Det är en låg tröskel för att kunna använda våra tjänster. Kunderna behöver skaffa en mobiltelefon och/eller en drönare, en vanlig konsumentprodukt, som filmar och tar bilder. Vår tjänst gör databearbetning av skogsbeståndet ner på en detaljnivå av enskilda träd, säger Krister Tham, som liksom flera av de andra 15 anställda i bolaget har ett förflutet hos Sony Mobile i Lund.

Varje enskilt träd registreras och kan kvalitetsbestämmas i tjänsten. Det kunde man till viss del göra i skogsbruket förr i tiden när det sköttes manuell. I dag används vanligen ”ett bestånd, några hektar” som minsta enhet i skogen, men det finns stora variationer inom ett bestånd, enligt Krister Tham.

– Vår tjänst innebär ett helt nytt sätt att arbeta inom skogsbranschen. Detta är en utmaning för oss, det behövs ett helt nytt mindset. Vi har aldrig behövt marknadsföra oss, kunderna kontaktar oss efter att de hittat vår hemsida, säger Krister Tham.

Bolagets tjänst har funnits tillgänglig i en pilotversion och pilotprojekt pågår för närvarande i bland annat Brasilien, Indien, Laos, Thailand, Skottland och Sverige.

– När några av pilotprojekten blir affärer så rullar vi ut vår produkt i hela skogsbruket. Det är framför allt de subtropiska länderna som har stor nytta av detta, de har snabbare skogstillväxt än vi och jobbar mycket med att optimera volymerna. I Sverige går det lite trögare vad gäller de stora skogsbolagen, men skogsentreprenörer och kommuner är mer intresserade, bland annat Botkyrka kommun som blev kund i somras, säger Krister Tham.

Förra årets försäljningssiffror landade på ett par miljoner kronor. I somras tog bolaget in 1,6 miljoner kronor som teckningsoptioner i en bryggfinansiering. Bland de som deltog var Fast Track Capital II, en fond som är knuten till Minc, och Mincs vd Jeanette Andersson genom sitt bolag Nudging Capital.

Elisabet Ottosson

Katam Technologies lanserar i dag sin färdiga produkt, en webbportal med AI-baserade tjänster för tolkning av bilder och filmer av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.