fredag 26 juli 2024

inloggad som

Solcellsföretag knyter ihop trådarna

Det dröjer några år innan Sol Voltaics plastfilm sitter på solceller som går att köpa för vanliga konsumenter, men Erik Smith uppger att bolaget siktar på att skicka ut de första kundproverna under året och lite större solcellsmoduler nästa år. Men arbete återstår. Det är tre avancerade tekniker som ska optimeras: att producera nanotrådarna, att orientera dem samt att skapa kontakt med trådarna i båda ändar så att de kopplas ihop och kan leverera strömmen.

– 2016 bevisade vi att teknologin fungerar. 2017 ska vi optimera de tre teknikerna, säger Erik Smith.

Sol Voltaics i Lund har sedan start tagit in 30 miljoner dollar och fått 10 miljoner dollar i stöd från bland andra Energimyndigheten och EU:s forskningsprogram Horizon 2020. Bolaget knoppades av från nanotekniksforskning vid Lunds universitet under ledning av professor Lars Samuelsson. 50-mannabolaget attraherade förra året 140 miljoner kronor i riskkapital och bidrag, från bland andra saudiska Riyadh Valley Company, som gick in som ny delägare. Bolaget grundades 2011.


Årets Friskt vågat-utmärkelse gick till Ela Güler och hennes satsning Lilla svampkorgen. Med hjälp av stipendium från stiftelsen Ester, som ger arbetslösa kvinnor med invandrarbakgrund en väg till eget företagande, mentorer och samarbetspartner har hon startat produktion av närodlade champinjoner. Detta gör hon i klimatkontrollerade 40-fots lastcontainrar i Helsingborg.

Nytt för i år var musikquizzet “Så mycket sämre” där festdeltagarna fick lyssna på covers på kända skånska låtar och gissa vem som skrivit och framfört originalversionen.

Under kvällen tilldelades även Sofie Woge från Tendo Coest-stipendiet för sitt greppverktyg som aktiverar och stärker händer med nedsatt funktion.

Text: Elisabet Ottosson

Foto: Sandra Andersson

 

Årets Rapidusföretag 2017  Årets Rapidusföretag 2017
Årets Rapidusföretag 2017  Årets Rapidusföretag 2017
Årets Rapidusföretag 2017  Årets Rapidusföretag 2017
 Årets Rapidusföretag 2017 Årets Rapidusföretag 2017

Det dröjer några år innan Sol Voltaics plastfilm sitter på solceller som går att köpa för vanliga konsumenter, men Erik Smith […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp. 

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]

  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Klubbarna kämpar för ekonomin i Superettan

    Superettan i fotboll ger betydligt lägre tv-intäkter än Allsvenskan. Så här löser de skånska klubbarna Helsingborgs IF, Trelleborgs FF och Landskrona BoIS utmaningen.

  • I år ska MFF fylla kassan

    Snart drar fotbollens högsta serier igång för året. Rapidus har tagit en titt på de ekonomiska förutsättningarna för skånska elitföreningarna. För MFF bör Europaspel ge mer pengar i år, även om det sportsliga resultatet blir likartat jämfört med tidigare år. Det säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

  • Tendo hoppas på 20 miljoner

    Medicinteknikbolaget Tendo, som utvecklat exoskelettet One grip för personer med begränsad handfunktion, gör en nyemission på 20 miljoner kronor vid fullteckning. Aktien föll med över 50 procent på beskedet.

  • Danskt hygge över Sveriges nedgång

    Sverige är i fritt fall. Det konstaterar danska journalister när de granskar Sveriges ekonomi, invandring och kriminalitet. Danskarna förundras över hur så mycket kunde gå så fel i det land som de har varit så avundsjuka på i många år. Rapidus korrepondent i Danmark Keld Broksø har gått igenom den nya danska mediebilden av Sverige.

  • Dubbel 34:a årets börsraket

    Det Lundabaserade medicinteknikbolaget Tendos aktie har stigit med över 200 procent på en månad. Bakom ligger en patentframgång i USA och nya order.

  • Special: Helgernas nyhetssvep

    Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.