tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Tendo hoppas på 20 miljoner

|  
|  

Medicinteknikbolaget Tendo, som utvecklat exoskelettet One grip för personer med begränsad handfunktion, gör en nyemission på 20 miljoner kronor vid full teckning. Aktien föll med över 50 procent på beskedet.

Emissionen kommer leda till en utspädning av aktien på 91,8 procent, vilket fick börskursen att gå ner med över 50 procent efter pressmeddelandet.

– Börsfallet var inräknat, det brukar ske vid nyemissioner men Tendo är ett solitt företag som når sina målstolpar så aktien kommer att återhämta sig, säger Sofie Woge och avböjer att uttala sig mer om aktien.

Teckningskursen motsvarar 0,16 kronor per aktie. Totalt består emissionen av en så kallad unit om 11 nya aktier samt en teckningsoption av serie TO3.

Tendo utvecklar en ”robothand” i form av exoskelett. Bolaget arbetar efter två strategiska vägar för att nå intäkter, en produkt som specialanpassas för varje patient och en generell CE-märkt produkt. Den specialanpassade inriktningen är den som bidrar till intäkter i dagsläget.

– Pengarna ska bland annat användas till en klinisk studie för att kunna skapa en CE-märkt version som passar fler. Hittills har One grip specialgjorts för varje patient men här kommer exoskeletten att kunna serieproduceras, berättar Sofie Woge, vd för Tendo.

Här är den amerikanska marknaden viktig, deras ortopediska industri är välutvecklad och har en hög acceptans för innovativa medicintekniska lösningar och avancerad teknik. USA har även ett för Tendo fördelaktigt försäkringssystem.

Den specialanpassade produkten säljs just nu i Sverige och via distributionspartner utanför Sverige, går det att läsa i gårdagens pressmeddelande.

– Tendo avser att lämna in den tekniska filen för CE-märkning under hösten 2024. Det är något vi stått i kö för att göra länge och är väldigt glada att det äntligen blir av, säger Sofie Woge.

Bolaget har säkrat halva emissionen genom garantiåtagandena om cirka 10,3 Mkr, vilket ger Tendo tillräcklig finansiering fram till nyttjandeperioden av TO3 i september i år. Detta inkluderar återbetalning av 1,5 Mkr för deras tidigare brygglån från Klosterströmmens Skogar.

Cajsa Jonasson

Medicinteknikbolaget Tendo, som utvecklat exoskelettet One grip för personer med begränsad handfunktion, gör en nyemission på 20 miljoner kronor vid fullteckning. Aktien föll med över 50 procent på beskedet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad